Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ветеран столетник с награда от министъра на отбраната

[post-views]
Ветеран столетник с награда от министъра на отбраната

Своята 100- годишнина в с. Ленково, община, Гулянци, област Плевен отпразнува в неделя, 24 юли, ветерана от Втората световна война редник от запаса Иванчо Фердинандов Мицев.

Председателят на Областния съвет на СВВБ подполковник от запаса Йончо Вутов прочете заповед и грамота и връчи „Пластика – щит“ от министъра на отбраната Драгомир Заков, както и поздравителен адрес и грамота от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, връчи му плакет за признателност и книга.

За да поздравят ветерана кметството на селото и близките на столетника организираха скромно тържество, на което присъстваха кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, майор Недко Неделчев, началник сектор във Военното окръжие, кметът на с. Ленково Свилен Тодоров, подполковник от запаса Йончо Вутов – председател на Областния съвет на СВВБ-Плевен, Нацка Маджункова – председател на Контролно-ревизонната комисия на Областния съвет на СВВБ-Плевен, г-н Илиян Христов- председател на Дружество „Военноинвалид” гр. Плевен.

Кметът на община Гулянци прочете поздравителен адрес от името на областния управител на област Плевен Крум Пенчев и приветства рожденика по повод 100 – годишния му юбилей. Майор Неделчев прочете и връчи поздравителен адрес от името на началника на Военно окръжие-Плевен полковник Иван Иванов.

Председателя на дружество „Военноинвалид” –Плевен  Илиян Христов прочете поздравителни адреси и връчи чаша и хималка от начлника на ВВВУ „Георги Бенковски” гр.Долна Митрополия  и началник на гарнизон Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски, поздравителни адреси от Военен клуб- Плевен и военно-родолюбивите съюзи в Плевен.

Иванчо Фердинандов Мицев е  роден на 24.07.1922 г. в с. Коприва (сега с. Ленково) в семейството на Петра и Фердинанд Мицеви. Преди казармата изкарва курсове за шофьор и тракторист в София. Завръща се в селото и се жени за Велика Крумова. Заминава войник в Оряхово, след това е преместен във Враня. Започва евакуция на София в Златица и Пирдоп. След евакуацията заминава на фронта, като редник при Крива паланка и Страцин. Като шофьор на опел „Блиц” е превозвал боеприпаси и храни. След фронта се връща в родното село при семейството, работил е в местното МТС, като бригадир и механик. Има двама сина, три внука и четириа правнука.

Награден е за участие и храброст с ордени за победа над Германия във Великата отечествена война 1941-45 г., ордени за 30, 40, 65, 70 години от края на войната и грамота от министъра на отбраната за принос и заслуги към отбраната и повод 70- годишнина от края на Втората световна война.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани