Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На учебен полигон ”Ново село” започна съвместна подготовка „Платинен лъв 22“

[post-views]
На учебен полигон ”Ново село” започна съвместна подготовка „Платинен лъв 22“

На Учебен полигон „Ново село” започна провеждането на съвместна подготовка „Платинен лъв 22“, която ще продължи до 5 август 2022 г. В нея участват до 450 военнослужещи с около 90 единици техника, които ще се обучават по темата „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили ”. „Платинен лъв 22” се провежда под формата на ротни тактически учения с основни обучаеми от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и батальон за защита на силите от състава на 2-ри механизирана бригада – Стара Загора, екипаж БЛС (безпилотни летателни средства) от батальон ISTAR на 61-ва механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Днес, 25 юли, на церемония по откриването тържествено бяха издигнати националните знамена на Република България, САЩ и Великобритания, а участниците бяха поздравени от бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра механизирана бригада. В обръщението си към участниците той подчерта значимостта на подготовката като част от предприетите мерки по усилена бдителност за гарантиране на сигурността на страните-членки и усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО в отговор на усложнената среда на сигурност. „Имайки в предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие ще покажете на какво сте способни“ – допълни в словото си бригаден генерал Христов.

Офицер, планиращ учението, е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, а офицер, провеждащ съвместната подготовка, е подполковник Велин Кехайов – командир на 42-ри механизиран батальон.

Източник: landforce

Най-ново

Единична публикация

Избрани