Информационен център на Министерство на oтбраната

Военнослужещи от въоръжените сили на България, САЩ и Великобритания ще участват в съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“

Военнослужещи от въоръжените сили на България, САЩ и Великобритания ще участват в съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“

Започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“, която ще се проведе в периода от 25 юли до 5 август на учебен полигон „Ново село“. В нея участват до 450 военнослужещи с около 90 единици техника, като темата на подготовката е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.

„PLATINUM LION 22“ се провежда под формата на ротни тактически учения с участието на военнослужещи от 42-и механизиран батальон – Ямбол и батальон за защита на силите от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, екипаж безпилотни летателни средства от батальон ISTAR на 61-ва механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от въоръжените сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

На церемонията по откриването на съвместната подготовка тържествено бяха издигнати националните знамена на страните-участнички България, САЩ и Великобритания, а военнослужещите бяха поздравени от бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора механизирана бригада.

В обръщението си той подчерта значимостта на „PLATINUM LION 22“ като част от предприетите мерки по усилена бдителност за гарантиране на сигурността на страните-членки и усилване на възпиращия отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО в отговор на усложнената среда на сигурност. „Имайки предвид поставените цели и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие ще покажете на какво сте способни“, каза още бригаден генерал Христов.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top