Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Групата Г-7 иска да наложи ценови таван на руския петрол преди 5-и декември

[post-views]
Групата Г-7 иска да наложи ценови таван на руския петрол преди 5-и декември

Групата на седемте най-богати икономики се стреми да въведе механизъм за ограничаване на цените на руския петрол за износ до 5-ти декември, когато влязат в сила санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол, заяви в сряда високопоставен представител на Г-7, цитиран от Ройтерс.

„Целта е да се приведе в съответствие с графика, който ЕС вече е въвел. Искаме да сме сигурни, че механизмът за ограничаване на цените ще влезе в сила по същото време“, посочи за агенцията представителят на Г-7, пожелал анонимност.

Групата Г-7, която включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания, обявиха през миналия месец, че ще обмислят поставянето на таван на цените на руския суров петрол, за да ограничат приходите от петрол, които Москва използва, за да финансира инвазията си в Украйна.

Оттогава се правят опити в предложението за ценови тавана да се включат и Китай и Индия, които вече купуват руски петрол с отстъпка от пазарната цена.

„Вече чухме от редица азиатски страни, които се интересуват или от присъединяване към коалицията, или от по-добро разбиране на ценовата точка, която ще бъде определена, за да могат да укрепят позициите си при техните преговори с руснаците за бъдещи договори за петролни доставки“, посочи източникът на Ройтерс.

По тази причина Г-7 ще оповести публично една такава цена, добави той.

Китай и Индия се интересуват от идеята за минимизиране на разходите си за внос на петрол, тъй като са загрижени за въздействието върху бюджетите им от често субсидираните цени на дребно и инфлацията, каза още той.

Групата Г-7 иска цената на руския суров петрол да се определя от членовете на картел от купувачи на ниво, което да е над руските производствени разходи, така че да се осигури стимул за Кремъл да продължи да добива и да продава важната енергийна суровина, но на много под сегашните високи пазарни цени.

По този начин Русия ще бъде изправена пред труден избор между съгласие за по-ниски, но продължаващи приходи и почти никакви приходи, след като ембаргото на ЕС за суров петрол влезе в сила през декември тази година.

Служителят, цитиран от Ройтерс, също така каза, че Русия ще има трудности да продава своя суров петрол другаде, тъй като санкциите на ЕС предвиждат забрана и на всички финансови услуги, свързани с търговията с руския петрол, включително застраховане, презастраховане и финансиране на товари и кораби.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани