Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението между Ирак и Турция заради смъртоносно нападение ескалира в ООН

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро в Северен Ирак, се задълбочи на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Иракският външен министър настоя за изтеглянето на всички турски военни от страната, а турският заместник-посланик каза, че правителството му ще продължи да преследва бойците, смятани от Анкара за терористи, които се укриват в Ирак.

Иракското министерство поиска срещата след артилерийската атака на 20 юли, при която бяха убити девет иракски туристи и бяха ранени 33 души. Външният министър на страната Фуад Хусейн заяви, че иракското правителство има „доказателства“, че Турските въоръжени сили са отговорни за нападението.

Турция отрича да носи отговорност и хвърля вината на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Анкара и Запада. Групировката води въоръжен бунт срещу правителството в Анкара и има бази в планините на Северен Ирак.

В началото на заседанието на Съвета за сигурност специалният представител на Ирак в ООН заяви, че Турция и Ирак са готови за съвместно разследване на артилерийската стрелба в провинция Дохук, Иракски Кюрдистан. 

Външният министър на Ирак Фуад Хусейн призова Съвета за сигурност да формира „международна независима разследваща комисия“ по случая. Пред журналисти той е изказал готовността на Багдад и за съвместно разследване с Турция, но е добавил, че турската страна не е потърсила контакт с иракската.

Йонджю Кечели, заместник-посланик на Турция в ООН, посочи, че турската страна е изяснила, че е готова да направи всички нужни стъпки, за да се разкрие истината. По думите му установяването на истината е това, което искат и иракските власти. Според него обаче някои иракски представители „са избрали ескалацията вместо дипломацията и сътрудничеството“.

По думите на Хусейн иракското правителство е „сигурно“, че турската армия е отговорна за нападението. Той призова Съвета за сигурност спешно да приеме резолюция с искане Турция да изтегли от Ирак своите 4000 войници, според неговите думи, и да прекрати навлизането в иракското въздушно пространство.

Съветът за сигурност издаде резолюция в понеделник, която осъжда „най-остро“ атаката по курорта и изказва подкрепа за иракските власти в разследванията им, насърчавайки всички страни да сътрудничат с правителството на Ирак. Съветът не споменава Турция в документа.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани