Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови моменти в офертата за вторите 8 изтребителя

[post-views]
Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в заседанието на Съвет „Външни работи/Отбрана“ в Брюксел

Постигнати са безспорни резултати, включително с определени компенсации, каза министърът на отбраната Драгомир Заков. Той поздрави екипа ВВС и МО.

Очаква се на правителственото заседания в четвъртък да бъде одобрен Проект на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. В Министерството на отбраната документът се доработва. Крайно наложително е да бъде гласуван от Народното събрание преди неговото закриване.

Има нови моменти по офертата за придобиване на вторите 8 самолета F-16 Block 70, съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков. Той участва в заседанието на Комисията по отбрана, на което депутатите предложиха на Народното събрание да ратифицира на второ четене оптимизирането на договора за първите 8 самолета.

В обновената оферта става дума за компенсации от американска страна. 25 млн. долара ще дадат възможност за покриване на единия от трите договора за вторите 8 самолета за ракетите, които се поставят на крилата. Също като компенсация се отпускат 9,5 млн. долара за обучение на пилотите за използване на високоточни оръжия. Тези две суми няма да заплащаме.

Постигната е договореност, ако се забави идването на първите самолети по първия договор през първото тримесечие на 2025 г., да поискаме отлагане на първата вноска, което е в наш интерес, защото най-голямото плащане ще бъде през 2026 г., каза министърът. Това няма да доведе до нарушаване статута на България по Програмата FMS.

Водят се разговори с американската страна, ако останем без самолети в определен момент, поради забавяне на новите и изтичане ресурса на МиГ-29, този проблем да бъде преодолян, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.

Пред народните представители министър Заков поздрави екипа на ВВС и МО за положените усилия за формиране на този окончателен пакет по вторите 8 самолета, което той определи, като безспорен успех. Нещата сега са в полето на Министерския съвет и Народното събрание. До 1 ноември трябва да бъдем готови с отговор на офертата от страна на САЩ. В противен случай условията няма да бъдат същите. А ако не изпълним проекта, има риск да приземим бойната ни авиация, допуска министърът.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани