Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Английски криминален съдебен процес за първи път беше излъчен по телевизията

[post-views]
Английски криминален съдебен процес за първи път беше излъчен по телевизията

Днес за първи път беше позволено на камери да снимат  съдебен процес за извършено криминално деяние в историята на Англия. Така произнасянето на присъдата на мъж, признат за виновен в непредумишлено убийство, беше излъчено на живо по телевизията, предаде Ройтерс.

Правителството каза, че това ще позволи на обществеността да придобие по-добри познания и представи за съдебните процедури. Ще бъдат излъчвани единствено забележките на съдията при произнасяне на присъдата и само той ще бъде сниман с камера, като предаванията на живо ще бъдат излъчвани с 10-секундно забавяне.

В първия излъчен по телевизията съдебен случай от централен съд в Лондон съдията Сара Мънроу осъди Бен Оливър на доживотен затвор, като той трябва да излежи най-малко 10 години от присъдата, преди да поиска нейното променяне. През януари Оливър призна, че е убил дядо си.

До този момент само делата в Лондонския апелативен съд и британския Върховен съд можеха да бъдат излъчвани по телевизията. От 1992 г. могат да бъдат излъчвани и някои случаи в Шотландия, в която действа отделна съдебна система. До днес присъствието на камери на криминални съдебни процеси в Англия и Уелс беше строго забранено и единствените изображения, позволени за публикуване от делата, бяха скици, създадени от художници по памет, тъй като им е забранено да рисуват вътре в самата съдебна зала.

Поддръжници на излъчването на произнасянето на присъди казват, че това ще покаже на обществеността защо се вземат решенията, но критици се опасяват, че разширяването на обхвата на разрешените за излъчване дела би могло да доведе до създаване на атмосфера на сензационност около съдебните процеси.

Някои съдилища в САЩ позволяват на телевизии да излъчват значими криминални дела, а други страни, като Франция, обмислят дали да позволят съдебните процеси да бъдат излъчвани по телевизията, отбелязва Ройтерс.

„Отварянето на съдебната зала за камери, за да се излъчва произнасянето на присъдата срещу някои от най-тежките правонарушители в страната, ще подобри прозрачността и ще засили доверието в правосъдната система“, заяви вицепремиерът Доминик Рааб. „Обществеността  сега ще може да вижда как се раздава правосъдие и това ще помогне на хората по-добре да разберат сложните решения, които съдиите вземат“, добави той.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани