Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Драгомир Заков: Проектът за новите изтребители F-16 няма как да бъде одобрен от това правителство

[post-views]

„Проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен в рамките на настоящето правителство. Причината за това е, че по получената наскоро американска оферта от страна на Военновъздушните сили вчера са идентифицирани 32 линии, по които имат въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Това ще наложи провеждането на допълнителни разговори.“ Това обяви днес, 28 юли, министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти. Той изрази надежда, че проектът ще бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и следващ парламент.

„Забавянето на тази модернизация създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция“, заяви още министър Заков. Той подчерта, че проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век, зависи от мнозинството в следващото Народно събрание.

Министър Заков бе категоричен, че правителството и Министерството на отбраната са постигнали безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ. „Ще получим 25 млн. долара по един от трите договора – за ракетите, които се поставят върху крилата на F-16. Имаме възможност, при ново забавяне на самолетите, да поискаме отлагане на първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор до получаване на първите самолети от първите осем. Това беше условие, на което много държим и е безпрецедентно“, категоричен бе министър Заков.

Той припомни, че офертата важи до 1 ноември и американската страна не може да гарантира, че условията ще останат същите, ако поискаме удължаване на този срок.

Източник: mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани