Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руска журналистка, работила в държавна телевизия, беше глобена с 822 долара за „уронване на престижа на руските въоръжени сили“

[post-views]
Руска журналистка, работила в държавна телевизия, беше глобена с 822 долара за „уронване на престижа на руските въоръжени сили“

Работила в държавна руска телевизия руска журналистка, която беше призната за виновна, че е уронила престижа на въоръжените сили на Русия със своя протест срещу действията на Москва в Украйна, заяви пред съда днес, че обвиненията срещу нея са абсурдни, предаде Ройтерс.

Марина Овсянникова предизвикателно повтори своя протест срещу войната и каза, че няма да се отрече от думите си. „Това, което се случва тук, е абсурдно“, заяви Овсянникова пред съда. „Войната е ужас, кръв и срам“, добави тя.

Овсянникова привлече международно внимание през март, след като нахлу в студиото на руска държавна телевизия, където по онова време работеше, за да осъди войната в Украйна по време на новините, излъчвани на живо. Тогава тя беше глобена за нарушаване на закона за протестите.

Сега срещу нея се води дело за последващи нейни публикации в социалните медии, в които тя написа, че хората, отговорни за действията на Русия в Украйна, ще бъдат съдени пред международен трибунал. Съгласно закон, приет през март, скоро след като президентът Владимир Путин даде началото на наричаната от него „специална военна операция“ в Украйна, Овсянникова можеше да бъде осъдена на до 15 години затвор. Руският съд призна журналистката за виновна в „уронване на престижа на руските въоръжени сили“ с нейните публикации в социалните медии и я глоби с 50 000 рубли (822 долара).

В свое обръщение към съда Овсянникова каза, че не разбира защо е там и защо срещу нея се води дело. „Вашите обвинения са все едно да ме обвинявате, че разпространявам маймунска шарка“, заяви тя. „Целта на това дело е да бъдат сплашени всички хора в Руската федерация, които се противопоставят на войната“, добави тя. Овсянникова също така описа Русия като страна агресор и добави, че започването на войната е най-голямото престъпление на настоящето правителство.

Адвокат на Овсянникова каза, че тя е имала право да изкаже мнението си съгласно Член 29 на руската конституция, който защитава правото на свобода на словото.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани