Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Бриз 2022”: Бойни маневри над и под вода

[post-views]
„Бриз 2022”: Бойни маневри над и под вода

11 страни участваха в 26-ото издание на военноморското учение, само Румъния и България – с кораби

Компактен състав от чужди бойни кораби в морето, но пък интензивни действия на българските моряци ознаменуваха 27-ото военноморско учение „Бриз 2022”. Морето край Бургас, Атия и Созопол буквално

вреше от военно присъствие

Бойни кораби – фрегати, корвета, ракетни катери, миночистачи, пореха водите на Бургаския залив, самолети, вертолети, самолети на патрулната авиация кръжаха в небето, а два тима за морски специални операции и водолазна група взривчици от 18-и дивизион на българските ВМС тренираха край Варна.

В учението се включиха над 1390 участници, които получиха висока оценка за действията си от министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Военноморското учение „Бриз 2022” постигна целите си, сред които бе повишаване на нивото на подготовка на участващите военноморски единици по планиране и провеждане на операция по морска сигурност в коалиционен формат, както и прилагане на съюзните процедури при управлението на силите, участващи в учението. Бяха отработени съюзните тактики, техники и процедури при провеждане на тактически действия в

основните видове бойни действия на море

– против въздушен противник, против подводници, против надводен противник, противоминни действия, провеждане на контрол на корабоплаването, действия на силите за специални операции, противодейстие на асиметрични заплахи. Учението изигра и тясно българската бойна цел – да се оценят бойните способности на фрегата „Верни” съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL) и нейното последващо сертифициране. Основна цел бе и отработването на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и неправителствените организации и ведомства при реакция на кризи и защита на населението. Учението се превърна и в генерална репетиция за предстоящата в началото на октомври подготовка за оценяване на бойните способности на тактическа група за морски специални операции.

„Бриз 2022” стана и тест за способностите на офицер, провеждащ учението и директор на учението флотилен адмирал Георги Пенев, който е заместник-командир на ВМС, успешно подпомаган от началника на Щаба за ръководство и контрол на учението капитан I ранг Камен Кукуров. Негов заместник за първи път бе капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС по операциите. Тилът на учението бе „прикриван” от командира на оперативно съединение 777 флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.

Общо 24 български кораба

участваха в маневрите в Бургаския залив

Сред тях бяха фрегатите „Дръзки”, „Верни” и „Смели”, корветата „Решителни”, базовият миночистач „Прибой”, минният ловец „Цибър”, още 15 спомагателни кораба и катера, два вертолета „Пантер” и вертолет „Дофин”. От ВВС участваха два самолета щурмоваци Су-25. Разузнаването и провеждането на специалните операции бяха поверени на три тима за морски специални операции, както и водолазна група взривчици.

По време на ВИП деня министър Заков и адмирал Ефтимов заедно с гостите си видяха няколко от най-впечатляващите епизоди от учението. Демонстрациите започнаха с „Овладяване на пожар на пасажерски кораб в пристанище”, след това „Преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в морското пространство на България (медицинска консултация и евакуация, операция по спасяване на бедстващи хора на море с ексфилтрацията им на борда на вертолет. След това „Верни” бе нападнат от група терористи в рамките на епизода „Отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка”, след което нападателите бяха прогонени след стрелба на двама картечари от борда на кораба.

Малко по-късно бе разигран епизодът „Овладяване на кораб, превзет от терористи”, в който екип от дивизиона за специални операции

слезе от борда на вертолет

и плени „терористите” на борда на морския им съд.

Един от най-динамичните покази бе моментът, в който два Су-25 атакуваха кораба, но бяха прогонени с помощта на ракетната система „Спароу” в епизода „Отразяване на атаките на въздушен противник”.

Шум и стълб вода видяха от борда на „Верни”, след като водолази подривчици взривиха мина под водата. По-късно от борда на корветата „Решителни” стреляха с АК-630 и АК-230 по въздушна парашутна цел, а веднага след това от два поста на корветата с противозенитен ракетен комплекс бе свалена и друга въздушна цел.

Последният осми поред епизод бе „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море”. Целият корабен състав бе строен в бели униформи на палубите на корабите. За разлика от други години липсваше военният марш „Прощаването на славянката”, писан в чест на българските жени, които изпращат българските воини в Балканската война.

„Приветствам усилията по мероприятията за повишена бдителност, които полагат ВМС. Те проверяват всички сигнали за плаващи предмети както с плавателни средства, така и по въздух. Правим всичко възможно, за да осигурим

нормалната икономическа и туристическа дейност

в пределите на нашите териториални води”, заяви адмирал Емил Ефтимов. „Съобразяваме се с обстановката и сме в непрекъсната координация с морското командване на НАТО и нашите съюзници. Всеки контакт и потенциална опасност се споделят и координират, за да гарантираме сигурността в нашия Черноморски регион”, подчерта началникът на отбраната. Той акцентира също върху увеличеното участие в „Бриз 2022” на морска патрулна авиация, чиито съвременни способности определи като впечатляващи. „Включването на такива средства разкрива в цялост обстановката в западната част на Черно море и това е голямо предимство на учението”, подчерта адмирал Ефтимов.

Министър Драгомир Заков коментира значението на подготвяния от САЩ законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион. „Това е много важен документ. За първи път в Съединените щати на толкова високо равнище се признава стратегическото значение на Черно море. То отдавна е признато като стратегическа зона за НАТО, като това до голяма степен се дължи на позицията на България и на нашия съюзник Румъния”, каза министър Заков. Той поясни, че документът предвижда помощ в различни сфери, включително в тази на отбраната, като в нея

ще се работи по отделни проекти

„Ние трябва да си свършим и нашата работа, за да информираме САЩ къде и от каква помощ имаме нужда в спешен порядък”, добави министър Заков.

Спецчасти от „Тихина” и СКСО атакуваха команден пункт

Една от най-зрелищните демонстрации бе на плажа във военноморската база в Атия. Четирима бойни плувци от дивизиона за специални морски операции пристигнаха с две бързоходни лодки, след това изплуваха под вода около 30 м и излязоха на пясъчния бряг. След това се разделиха на две групи по двама и с тиха индианска стъпка атакуваха безшумно охраната на командния пункт, като ги обезоръжиха с голи ръце. В този момент тим от специални сили към СКСО се спусна от вертолет по метода бързо въже, а в подкрепа пристигнаха и 3 бронирани автомобила с още бойци, които успешно атакуваха и обезвредиха командния състав на пункта. Демонстрацията се разви на фона на музиката „Черната овца” на рок бандата „Ахат”, което донесе още драматизъм в бойните действия.

Съвместното участие на специални част от отряда „Тихина”, СКСО и отряда на ВМС на САЩ бе венецът на подготовката на българските бойни плувци, които очакват успешна сертификация през октомври, заяви командирът на отряда капитан II ранг Герман Славов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани