Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.9 %

[post-views]
Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8.9 %

Инфлацията в европейските страни, използващи еврото, скочи до нов рекорд през юли, тласнат от по-високите цени на енергията, подхранвани от войната на Русия в Украйна, съобщава Асошиейтед прес. Икономиката обаче бележи очакван, макар и слаб, растеж през второто тримесечие.

Годишната инфлация в 19-те страни от еврозоната се повиши до 8,9% през юли, което е увеличение от 8,6% през юни, според данни, публикувани в петък от статистическата агенция на Европейския съюз.

От месеци инфлацията се движи на най-високите си нива от 1997 г., когато започна воденето на отчети за еврото, което накара Европейската централна банка да повиши лихвените проценти миналата седмица за първи път от 11 години и да сигнализира за нов тласък през септември.

Цените на енергията се повишиха през юли с 39,7%, само малко по-малко от предходния месец поради опасения в доставките на газ. Цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 9,8%, по-бързо от увеличението, отчетено миналия месец поради по-високите транспортни разходи, недостига и несигурността около доставките от Украйна.

Икономиката на еврозоната междувременно нарасна от април до юни, разширявайки се с 0,7% в сравнение с предходното тримесечие, въпреки стагнацията в Германия, традиционният икономически двигател на Европа. Франция избегна страховете от рецесия, като отчете скромен ръст от 0,5%, докато Италия и Испания надхвърлиха очакванията със съответно 1% и 1,1% разширение.

Тъй като инфлацията продължава да расте по-високо от очакваното, анализаторите очакват икономическият растеж да бъде последният проблясък на добри новини, като инфлацията, повишаващите се лихви и влошаващата се енергийна криза се очаква да тласнат региона към рецесия по-късно тази година.

Растежът на Европа контрастира със Съединените щати, чиято икономика се сви за две поредни тримесечия, пораждайки страхове от рецесия с инфлация на 40-годишни върхове. Но пазарът на труда е още по-силен, отколкото преди пандемията от COVID-19, и повечето икономисти, включително председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, казаха, че не смятат, че икономиката е в рецесия.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани