Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязахме 80 години от гибелта на Никола Вапцаров

[post-views]
Отбелязахме 80 години от гибелта на Никола Вапцаров

„В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието“, заяви президентът Румен Радев, който участва във възпоминателното поклонение на 23 юли по повод на 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров на Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата.

„Навършват се 80 години от гибелта на Никола Йонков Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище. Поетът, уловил най-убедително величието и магията на моряшката професия, днес е символ на духа на българския моряк и на родното морско образование”, каза в словото си началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Президентът Румен Радев подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него. Той допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант.

„Думите на нашия патрон звучат актуално и сега. Днешните вапцаровци – студентите, курсантите и кадетите от Висшето военноморско училище, са доказателство, че духът на този голям българин и моряк е жив, жива е и неговата прословута „вапцаровска” вяра в живота и морето“, каза началникът на Морското училище.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани