Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Пирин пее“ събира над 1500 участника в местността Предела

[post-views]
“Пирин пее“ събира над 1500 участника в местността Предела

На утрешния 30 юни се открива 16-ото издание на “Пирин пее“. Тази година съборът отбелязва 60 години от първото си издание.

ХVI събор на народното творчество – „Пирин пее“ 2022 г. ще премине под патронажа на президента на Република България Румен Радев и ще се проведе на 30 и 31 юли 2022 г. в местността Предел. 

Тази година “Пирин пее“ събира над 1500 участника от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България.    

“Пирин пее“ се провежда всяка четна година, в края на месец юли или началото на месец август (събота и неделя). Хиляди самодейци представят неподправената хубост на народното творчество, обагрят планината с цветовете на носиите и огласят Пределските ливади, а стотици хиляди любители на фолклора от България и чужбина посещават традиционно събора.

Съборът „Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции, подчертават от журито. Той е поредица от местни и общински празници на народното изкуство, изучаване на фолклора и етнографска образност.

На концертите се представят образци на народната песен, танц, обреди, занаяти, народен инструментариум, удивителните костюми и накити, везмо и шевици, религиозно-езическите вярвания и ритуали, цялата календарно-обредна система. Началото е поставено през 1962 г. и до 1985 г. се провежда на всеки пет години. През 1985 г. тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена.

След 12 години Съборът на народното творчество „Пирин пее” успешно е възстановен и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерение да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България.

Фолклористът Костадин Динчев е свързан с “Пирин пее“ от самото му създаване като член на журито:

“Това беше едно движение за издирване, съхранение и популяризиране на фолклорното наследство. Търсеха се всички онези корени, те бяха заложени в родовите срещи, които се правеха и се стремяхме към някаква обществена изява“, разказва той.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани