Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът на Япония призовава да не се използват ядрени оръжия

[post-views]
Премиерът на Япония призовава да не се използват ядрени оръжия

Японският премиер Фумио Кишида каза днес, че на конференция на ООН, която ще започне в понеделник, ще призове за спазване на принципа да не се използват ядрени оръжия срещу неядрени държави, предаде агенция Киодо. Агенцията отбеляза, че на конференцията ще бъде преразгледан Договорът за неразпространение на ядрено оръжие.

Кишида заяви в интервю, че на конференцията в Ню Йорк смята да представи „пътна карта“ за установяване на свят без ядрени оръжия. Като законодател, избран от Хирошима, един от двата японски града, унищожени от атомните бомби на САЩ през 1945 г., премиерът отдавна настоява за свят без ядрени оръжия.

Срещата за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия – споразумението за контрол над ядрените оръжия, което се ползва с най-широка подкрепа в света – ще се състои в момент, когато Русия възкреси ядрената заплаха, докато инвазията ѝ в Украйна продължава.

Кишида призна, че дебатът за необходимостта от ядрено разоръжаване губи сила. Той добави, че иска да промени тази тенденция с присъствието си на конференцията на ООН, която ще приключи на 26 август.

Конференцията, която се свиква на всеки 5 години, беше насрочена за 2020 г., но не се състоя заради ковид пандемията.

Кишида беше министър на външните работи, когато предишната среща завърши без постигнат резултат поради разногласия между участниците.

„Би било идеално да видим заключителен документ, по който всички нации да могат да се споразумеят“, каза Кишида.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани