Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радари от ново поколение за ПВО и ПРО

[post-views]

„Локхийд Мартин“ (ЛМ) започна доставката на първите  модернизирани ракетни установки М270А2 за американската армия, съобщават от компанията. Това е система за залпов огън, която може да се превозва и на големи разстояния със самолети С-17 и С-5. Надграждането и модернизацията на досегашните ракетни системи М270 ще позволи на американската армия и на партньорските държави да използват усъвършенстваните системи до 2050 г.

ЛМ започва доставката и на първите пет радара „Сентинел А4“ за усилване на противовъздушната и противоракетната отбрана (ПВО и ПРО) и стартира тестване на нова електронна система за защита на бронирани бойни машини на американската армия. От „Локхийд Мартин“ информират още, че Чехия заявява интерес за закупуване на 24 изтребителя F-35.

Ракетната система за залпов огън М270 е приета на въоръжение в Армията на САЩ през 1983 г. За първи път армията възлага нейните надграждане и модернизиране на компанията „Локхийд Мартин“, като обновената система се казва М270А2. Системата се числи към оръжията за високо точно поразяване на целите. На два пъти, през 2020 и 2021 г., се променят спецификациите за модернизацията, така че системата да придобие способности, отговарящи на всички нива на предизвикателствата пред съвременната отбрана.

Multiple Launch Rocket Systems from C Battery, 6th Battalion, 37th Field Artillery Regiment, 210th Field Artillery Brigade, 2nd Infantry Division fire rockets during a cross-boundary live-fire March 25 near Cheorwon, South Korea. The live-fire was part of a larger combined joint exercise with elements from the U.S. Marines and Air Force as well as the Republic of Korea Army and Air Force.

На 12 юли представители на Американската армия и на компанията „Локхийд Мартин“ се събраха на церемония по представянето на първата модернизирана ракетна система M270A2, наследник на М270. Модернизацията включва нова Обща система за контрол на огъня, което позволява използването на нови боеприпаси в бъдеще като ракетата Precision Strikes („Прецизни удари“) (PrSM). Верижната платформа на системата е с нов двигател с мощност 600 к. с. и с нова трансмисия. Подобрения има и в механичната система за изстрелване. По кабината също има подобрения. Вътре е по-широка и удобна, нови са седалките, усилена е бронята и защитата от мини и импровизирани взривни устройства.

По програмата  M270A2 ще бъдат модернизирани всички действащи сега в армията системи М270. Системата е предназначена за нанасяне на удари срещу вражеска артилерия, тежка и лека бронирана техника, системи за ПВО и транспортни средства.  M270A2 може да изстрелва ракети и да се премества с висока скорост на нова позиция, намалявайки до минимум риска от щети в резултат на ответен удар на противника.

През юни „Локхийд Мартин“ започна доставката на първите пет радара „Сентинел А4“ за американската армия. Новата радарна система е за противовъздушна и противоракетна отбрана, както и за електронна борба. Първите пет бройки са част от договор за доставка на 18 радара на стойност $281 млн. Радарът „Сентинел А4“ е с отворен дизайн, който в бъдеще ще позволи нови софтуерни модификации съобразно появата на нови заплахи. Радарът е предназначен главно да бъде част от системи за ПВО и ПРО. Може да наблюдава, открива и класифицира заплахи и от противникова артилерия, безпилотни летателни апарати и танкове.

„Локхийд Мартин“ получи договор и за интеграция и тестване на системата за защита на бойните превозни средства на армията на САЩ. Съгласно договора компанията ще подготви пет готови за производство базови комплекта на модулната система за активна защита (MAPS). И ще осигури интегрирането на системата за защитата на бронираната техника като танковете „Ейбръмс“, бронирани многоцелеви машини за медицинска евакуация, командни пунктове и др., известни като (AMPV), както и бойната машина на пехотата „Брадли“ и бронетранспортьора „Страйкър“. Базовият комплект MAPS е с отворена архитектура и позволява интегрирането на съвместими с комплекта сензори и мерки за противодействие в обща рамка. MAPS идентифицира, проследява и унищожава реактивни гранати и противотанкови управляеми ракети, гарантирайки безопасността на войските на бойното поле.

Иновативна система за обучение на войници

Шведската агенция за обществени поръчки в областта на отбраната FMV ще получава от компанията „СААБ“ системи за обучение и симулация на противотанково оръжие. Доставките на системите за обучение и симулация ще се извършват в периода между 2023 и 2025 г. За целта СААБ подписа с  FMV рамков договор. Съгласно договора компанията получава и първата поръчка на стойност 32,14 млн. долара. Системите ще осигуряват обучение на войниците в реална среда. Според експертите на FMV оперативно съвместимите системи за обучение и тренировки дават възможност за съвместни тренировки и подготовки и с войници от съюзнически и партньорски държави. Рамков договор със СААБ за обучение в реални условия подписа Дания за срок от 15 години.

По-рано тази година СААБ получи договор за тренажор за бойно обучение и от финландските въоръжени сили на стойност 16, 2 млн. долара. Този договор дава възможност на финландската армия да използва тренажорите за обучение до 2032 г. От СААБ гарантират, че техните системи за обучение предлагат най-висока степен на реализъм.

Прехващач на хиперзвукови ракети

Министерството на отбраната на САЩ възлага договори за продължаване на разработването на Glide Phase Interceptor(GPI). Това е хиперзвукова ракета прихващач на хиперзвукови ракети във фазата на плъзгането, тоест във фазата на хиперзвуковата скорост Макс 5.

GPI ще бъде интегрирана с базовата модифицирана оръжейна система „Aegis“ (“Егис“). Системата със своите сензори и радари ще открива, проследява, ще контролира и ще отстранява хиперзвуковите заплахи.

031109-N-9769P-076 Pacific Ocean (Nov. 9, 2003) – Guided missile cruiser USS Lake Champlain (CG 57) steams in the Southern California operating area. Lake Champlain is operating with the USS John C. Stennis (CVN 74) Carrier Strike Group, conducting Composite Training Unit Exercise (COMPTUEX) in preparation for an upcoming deployment. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Jayme Pastoric. (RELEASED)

Бойната система „Егис“ е американска интегрирана военноморска оръжейна система, разработена от Военноморските сили на САЩ и произведена от „Локхийд Мартин“. Системата ползва мощна компютърна и радарна технология за проследяване, насочване на оръжията и унищожаване на вражеските цели. Системата е с вертикално изстрелване. Първоначално тя е създадена за откриване и унищожаване на балистични ракети.

Министерството на отбраната на САЩ възлага създаването на прототипите на новия хиперпрехващач GPI на компаниите „Рейтеон Технолоджис“ и „Нортроп Груман“. Всяка от компаниите ще получи прогнозната сума от 41, 5 млн. долара за разработката. Прехващачите ще се изстрелват от Военноморските сили. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани