Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличават академичния състав за сметка на администрацията

[post-views]
Увеличават академичния състав за сметка на администрацията

От 1 юли направихме промени в интерес на качеството на учебния процес, казва началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев.

От 1 юли влязоха в сила организационно-щатни промени във Военна академия „Георги С. Раковски“. Те са в изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. „Трябва да се отбележи, че в новото длъжностно разписание личният състав остава непроменен като квота и категории военнослужещи и цивилни служители. Промените са във връзка с извършения функционален анализ от Института за прспективни изследвания в отбраната. Констатирано бе, че най-слабото звено е сектор „Център за дистанционно обучение“. Извършените промени в него целят кадровото му осигуряване, което да доведе до качествено изпълнение на задачите, а оттам и до адекватен отговор на очакванията на ръководството на Министерство на отбраната и Щаба на отбраната“, казва генерал-майор Тодор Дочев.

Редуцира се отдел „Офис на началника на Военната академия“ на две отделни звена – сектор „Връзки с обществеността“ и сектор „Международна дейност“. Редуциране има и при административния и обслужващия персонал, което е за сметка на преподавателския състав. Отдел „Финанси, програмиране и обществени поръчки“ например се трансформира в два самостоятелни сектора – „Финанси“ и  „Обществени поръчки и програмиране“. Чрез трансформацията на административни длъжности в такива за академичен състав се извършва усилване на катедрите от факултет „Национална сигурност и отбрана“ и „Командно-щабен“, което е съобразено с увеличаването на броя на обучаемите в редовна и задочна форма на обучение. В Института за перспективни изследвания в отбраната бе децентрализиран административният състав от самостоятелния сектор към научните секции с цел по-ефективно административно обслужване и подпомагане. Реално академичният състав се увеличава с 5 длъжности за сметка на административния и обслужващия. Създаден е сектор „Комендантска служба и противопожарна охрана“ в състава на отдел „Логистика“. Закрита е авторемонтната работилница, като пътните превозни средства са в абонаментна поддръжка и обслужване във външна фирма.

„Организационно-щатните промени са основание за усъвършенстване и развитие на качеството на учебния процес, израстването на академичния състав, повишаване на квалификацията на административния персонал, както и повишаване на подготовката на обучаемите. Военната академия се стреми към усъвършенстване на притежаваните способности и придобиване на нови такива“, заяви генерал-майор Дочев.

Признание за ветеран от Свързочните войски

Полковник от запаса Никола Дуковски бе удостоен с юбилейния медал „110 години Военна академия „Г. С. Раковски” по повод на неговата 95-годишнина. Отличието бе връчено от началника на военната Алма матер генерал-майор Тодор Дочев, който благодари на полк. Дуковски за неговия всеотдаен труд и висок професионализъм като офицер от Свързочни войски и преподавател. От 1959 до 1978 г. ветеранът е преподавател в катедра „Свръзки и електроника” на Академията. Пенсионира се през 1978 г., след което до 1989 г. продължава преподавателската си дейност в школата за преподготовка към щаба на Гражданска отбрана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани