Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приеха промените в договора за първите Ф-16

[post-views]
Приеха промените в договора за първите Ф-16

Съдбата на вторите осем изтребителя ще се решава от следващите правителство и парламент

В един от последните си дни 47-ото Народно събрание ратифицира и на второ четене внесения от правителството законопроект за оптимизиране на изпълнението на сключения договор през 2019 г. за доставка на първите осем самолети Ф-16 Блок 70. Това беше важно, защото срокът да отговорим от наша страна е 15 август. Както се очакваше отпадна текстът, който предполагаше  министърът на отбраната с оглед на оперативно и ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на многоцелевите изтребители да подписва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката, които не водят до увеличаване на стойността. Имаше съмнение, че така ще се наруши Конституцията и по предложение на депутатите от Комисията по отбрана Атанас Зафиров, Благовест Белев, Атанас Славов, Виктор Насър и Александър Александров параграфът не бе приет.

Тази ратификацията според мотивите на правителството  цели няколко основни промени. Актуализират се конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване. Увеличава се броят на обучавания допълнителен личен състав с още 2 летци и 5 от инженерно-технически състав. Коригират се стойности на различни линии по договора, като се пренасочват средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Има промяна в различна степен на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти. Изрично се посочва, че няма да се стигне до удължаване на  посочените срокове за доставка на самолетите. Не се намаляват и не се стесняват заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система Ф-16 Блок 70. Осигуряват се възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

На извънредно заседание на Комисията по отбрана във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков каза, че очаква тази седмица, т.е. в четвъртък, правителството да одобри Проект на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. В Министерството на отбраната документът се доработваше. Посочено бе, че е крайно наложително проектът да бъде гласуван от Народното събрание преди неговото закриване. Тогава министърът съобщи нови моменти по офертата на американската страна. Става дума за компенсации. $25 млн. да дадат възможност за покриване на единия от трите договора за вторите 8 самолета за ракетите, които се поставят на крилата. Също като компенсация се отпускат $9,5 млн. за обучение на пилотите за използване на високоточни оръжия. Тези две суми няма да заплащаме.

Постигната е била договореност, ако се забави идването на първите самолети по първия договор през първото тримесечие на 2025 г. да поискаме отлагане на първата вноска, което е в наш интерес, защото най-голямото плащане ще бъде през 2026 г., каза министърът. Това нямало да доведе до нарушаване на статута на България по Програмата FMS. В същото време се водят разговори с американската страна, ако останем без самолети в определен момент поради забавяне на новите и изтичане на ресурса на МиГ-29, проблемът да бъде преодолян, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.

Пред народните представители министър Заков поздрави екипа на ВВС и МО за положените усилия за формиране на този окончателен пакет по вторите 8 самолета, което той определи като безспорен успех. Нещата останаха в полето на Министерския съвет и Народното събрание. До 1 ноември трябвало да бъдем готови с отговор на офертата от страна на САЩ. В противен случай условията нямало да бъдат същите. А ако не изпълним проекта, имало риск да приземим бойната ни авиация, допусна министърът. Междувременно политическата криза у нас придоби крайни измерения. Третият мандатоносител – БСП, не се справи със съставянето на кабинет и върна вчера мандата неизпълнен. Проектът за инвестиционен разход за новите изтребители не фигурираше в предварително обявения дневен ред на правителствено заседание в четвъртък, което започна в 15 ч. След заседанието министърът на отбраната Драгомир Заков коментира: „Вчера идентифицирахме 32 линии по договора, по който има въпроси. Трябваше да има яснота по тези въпроси, когато се водят разговори“. Това означава, че проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, посочи министърът на отбраната. Той изрази надежда, че ще има политическа воля проектът да бъде завършен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани