Информационен център на Министерство на oтбраната

Съдът в Донецк започна ново дело срещу чуждестранни бойци

В САЩ осъдиха на 20 г. затвор обвинен в шпионаж китаец

В т. нар “Върховен съд” на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) е получено за разглеждане ново дело срещу чуждестранни военни от Швеция, Хърватия и Обединеното кралство. Имената им са известни – това са Матиас Густавсон, Векослав Пребег, Джон Хардинг, Дилън Хил и Андрю Хил, съобщи руската служба на Би Би Си.

Всички те са пленени в Мариупол и според самопровъзгласилата се ДНР са били част от батальона “Азов” и са обвинени в наемничество.

В началото на юни съдът на самопровъзгласилата се ДНР по същите обвинения осъди на смърт двама британски граждани Шон Пинър и Ейдън Аслин и гражданин на Кралство Мароко Брахим Саадун.

22-годишният британски гражданин Пол Ури, почина на 10 юли от “болест и стрес”, според “омбудсмана на ДНР” Дария Морозова.

На 12 юли ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин подписа указ за изменение на Наказателния кодекс на “републиката”, с който отпада мораториумът върху изпълнението на смъртните присъди.

Въпросът за възможна размяна на чуждестранни наемници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), на този етап не се обсъжда, заяви на 30 юни Денис Пушилин в ефира на телевизия “Россия-24”.

Пушилин отбеляза също, че представители на страните, чиито граждани са заловените наемници, не са се обръщали към ръководството на непризнатата ДНР.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top