Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната хунта в Мианмар удължава извънредното положение с 6 месеца

[post-views]
Военната хунта в Мианмар удължава извънредното положение с 6 месеца

Лидерът на хунтата в Мианмар Мин Аунг Хлаинг ще удължи извънредното положение в страната с още шест месеца, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на държавните медии. Съветът за национална отбрана и сигурност на хунтата е дал своето одобрение.

Хунтата за първи път обяви извънредно положение, след като завзе властта от избраното правителство на Аун Сан Су Чжи с преврат през февруари миналата година.

„Членовете на съвета за сигурност единодушно подкрепиха предложението за удължаване на периода на обявеното извънредно положение с още шест месеца“, съобщи Global New Light of Myanmar.

„В нашата страна трябва да продължим да укрепваме „истинската и дисциплинирана многопартийна демократична система“, което е желанието на хората“, цитира изданието думите на Мин Аунг Хлаинг.

Мианмар е в хаос след преврата, като конфликтът се разпространи в страната от Югоизточна Азия, след като армията потуши предимно мирни протести в градовете.

Хунтата заяви, че е взела властта заради измама с гласуването на общите избори през ноември 2020 г., които бяха лесно спечелени от партията на Нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи. Групите за наблюдение на избори не откриха доказателства за масова измама.

Военните обещаха да проведат нови избори през август 2023 г., въпреки че графикът вече е изместен и противниците не вярват, че планираните избори ще бъдат свободни и честни.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани