Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деескалация на напрежението в Косово след намесата на САЩ, ЕС и Русия

[post-views]

Властите в Прищина отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобилни табели и лични документи, която предизвика напрежение в провинцията. Забраната трябваше да влезе в сила от днес.

До ескалацията на напрежението се стигна след призив от Вашингтон и поредица от срещи на властите в Прищина с американски и европейски представители.

Междувременно, правителството на Република Косово категорично осъди вчерашното напрежение и блокади на магистрали в Северно Косово, както и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже.

В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти.

Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград, където разговаря с командването на сръбската армия във връзка с ескалацията на ситуацията в Косово.

Сръбският президент благодари и на руското външно министерство за подкрепата при деескалацията на ситуацията в Косово и Метохия. Той също така благодари на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на ЕС за „правилната им реакция“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани