Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК отпусна на Украйна 500 млн. евро от финансовата помощ в размер на 1 млрд. евро и 50 млн. евро за Молдова

[post-views]

Европейската комисия отпусна първата половина в размер от 500 млн. евро от общата макрофинансова помощ от 1 млрд. евро за Украйна.

Вторият транш в същия обем ще бъде изплатен утре.

Решението за тази извънредна помощ бе прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС в средата на юли. Тя трябва да даде възможност на страната да се справи с най-неотложните си финансови нужди в резултат на руската агресия.

„Един милиард евро е част от голям пакет подкрепа за Украйна на обща стойност 9 милиарда евро. Средствата ще помогнат за финансирането на приоритетни бюджетни нужди“, написа украинският премиер Денис Шмигал в приложението за съобщения „Телеграм“. Той каза, че първият транш в размер на 500 милиона евро вече е по сметката на украинската централна банка, а остатъкът се очаква да бъде предоставен на 2-ри август.

Eврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис каза, че средствата ще покрият „спешни финансови нужди, причинени от бруталната война на Русия“ и ЕС ще продължи да подкрепя Украйна „колкото е необходимо“.

Но има опасения относно останалите 8 млрд. евро от „макрофинансовата помощ“, която ЕС обяви за първи път през май. Комисията заяви, че се нуждае от гаранции, че 70% от възможните загуби, свързани със заемите, могат да бъдат поети, но че няма място в бюджета на ЕС за такъв висок риск. Представител на ЕС заяви в понеделник, че вместо това Брюксел преговаря със страните членки за предоставяне на гаранции за допълнителни заеми, които ще бъдат изплатени в бюджета на ЕС, ако възникнат загуби.

Междувременно Европейската комисия отпусна и 50 млн. евро макрофинансова помощ за Молдова. От нея 35 млн. евро е под формата на дългосрочни заеми при концесионни условия, а 15 млн. евро – безвъзмездни средства.

От Комисията подчертават, че войната на Русия в Украйна е засегнала сериозно икономиката на страната, а пандемията е предизвикала рязка рецесия, като същевременно газовата криза от есента добавя още бюджетен натиск.

От институцията напомнят, че Молдова е една от най-бедните страни в Европа, а освен това е приела най-много бежанци от Украйна на глава от населението.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Виж още

Избрани