Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи от началото на войната кораб със зърно отплава от Одеса, масова евакуация в Донецк

[post-views]
Първи от началото на войната кораб със зърно отплава от Одеса, масова евакуация в Донецк

За първи път от началото на войната в Украйна търговски кораб със зърно отплава от пристанище Одеса. Корабът „Разони“, плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан.

Турското министерство на отбраната и украинското правителство потвърдиха, че товарният кораб е отплавал от Одеса. „Очаква се той да пристигне утре в Истанбул, където ще бъде инспектиран“, съобщи турското министерство на отбраната. Украйна и Русия подписаха споразумение с Турция и ООН за облекчаване на световната хранителна криза заради блокираните доставки на зърно през Черно море. В Истанбул бе открит съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море.

По данни на украинското правителство 20 милиона тона зърно от миналогодишната реколта са предвидени за износ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш „горещо приветства“ отплаването на първия кораб по зърнената сделка, каза негов говорител. Гутериш се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, и че това ще донесе така необходимата стабилност и облекчение за глобалната продоволствена сигурност. А украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че е настъпил „денят на облекчение“ за света, и особено за Близкия изток, Азия и Африка.

Междувременно започна масова евакуация от Донецкия регион на повече от 50 хиляди деца и 200 хиляди възрастни, съобщи украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук.

Британското разузнаване твърди в днешния си анализ на военните действия, че Русия вероятно е пренасочила значителна част от силите си от северната част на Донбас към Южна Украйна. В доклада се казва още, че Русия очевидно е определила запорожкия фронт като уязвима зона, която се нуждае от подсилване.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани