Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ искат да разширят връзките си с Нова Зеландия на фона на опасения, предизвикани от Китай

[post-views]
Военноморските сили на САЩ издирват в Аденския залив двама морски тюлени, изчезнали при операция за конфискуване на части за ирански ракети

Командирът на въоръжените сили на САЩ в Тихия океан днес заяви, че страната му иска да разшири и засили връзки с Нова Зеландия, предаде Асошиейтед прес.

Визитата в Уелингтън на адмирал Джон Акуилино, който е началник на Индо-Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ, идва на фона на опитите на САЩ да засилят своето присъствие в региона заради силните си опасения, предизвикани от растящите амбиции на Китай в Тихия океан. Съвсем наскоро опасенията бяха подхранени във връзка със Соломоновите острови, като САЩ и няколко тихоокеански страни изразиха дълбока тревога, предизвикана от споразумението за сигурност, подписано от тази островна страна с Китай през април. Множество наблюдатели се опасяват, че то би могло да доведе до струпване на войски в региона.

„Нашето партньорство е много дълбоко“, заяви Акуилино пред журналисти. „Ние заедно правим много неща, за да гарантираме мир и просперитет както за двете ни страни, така и за всички държави в региона“, добави той. Акуилино каза и че иска да идентифицира нови области, в които САЩ биха могли да работят с Нова Зеландия. Той подчерта, че лидерството на Австралия и Нова Зеландия в Тихия океан е от „критично значение“.

Акуилино също така заяви, че САЩ разбират как климатичните промени влияят на сигурността на островните страни в Тихия океан, включително на продоволствената и водната сигурност и колко важно за тях е да могат да ловят риба в ексклузивни зони. „САЩ са тихоокеанска страна, откакто съществуваме. Ние ще продължим да действаме в Тихия океан независимо какво друго бихте могли да чуете“, каза той.

Началникът на въоръжените сили на Нова Зеландия Кевин Шорт каза, че отношенията неговата страна със САЩ са силни от години и армиите на двете държави редовно си сътрудничат, за да могат да работят и по-добре в региона.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани