Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай предупреди САЩ, че ще плати цената, ако Пелоси посети Тайван

[post-views]
Американски боен кораб отново провокира Пекин в Южнокитайско море

Военни самолети на Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното по-късно през деня пристигане в Тайпе на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, предаде Ройтерс.

Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава неговата отцепила се територия но Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от „дрънкането на оръжие“ от китайска страна.

Говорителката на китайското външно министерство Ху Чунин заяви днес:

„Американската страна ще носи отговорността и ще плати цената за подкопаване на суверените интереси на Китай в сигурността.“

Същевременно американският флот потвърди, че четири американски военни кораба, сред които самолетоносач, са разположени източно от Тайван.

Руското външно министерство обвини Вашингтон, че дестабилизира света, след като евентуалното посещение на Пелоси предизвика гнева на съюзника на Москва – Пекин.

„Вашингтон дестабилизира света. Нито един решен конфликт в последните десетилетия, но много предизвикани“, коментира в социалните мрежи Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани