Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще получи от Европейската комисия 39 милиона евро за покриване на разходите, предизвикани от бежанската криза

[post-views]
Румъния ще получи от Европейската комисия 39 милиона евро за покриване на разходите, предизвикани от бежанската криза

Румъния предстои да получи до края на този месец първите средства от Европейската комисия за покриване на някои разходи, предизвикани от бежанската криза, след като министерството на вътрешните работи подписа в понеделник договори за финансиране за сумата от 39,1 милиона евро, съобщи Аджерпрес.

Парите идват от Фонда „Убежище, миграция и интеграция“ -12, 1 милиона евро, и от Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика – 27 милиона евро.

„Целта на спешната помощ е да покрие бюджетните усилия на страните-членки на ЕС, които са най-силно засегнати от кризата с бежанците от Украйна. Европейската комисия е взела предвид разходите, извършени от обществените власти за приема на украинските граждани в условията на Решението за временна закрила от 1 март 2022 г. и за дейностите, свързани с контрола и улесняването на преминаването на съответните външни граници“, се посочва в съобщение на министерството.

Освен Румъния още четири други членки на ЕС са получили безвъзмездно външно финансиране в контекста на бежанската криза – Унгария, Полша, Словакия и Чехия, отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани