Информационен център на Министерство на oтбраната

Започва фестивалът “Фолклорен извор” в с. Царевец, участват 5000 изпълнители

Започва фестивалът "Фолклорен извор" в с. Царевец, участват 5000 изпълнители

В свищовското село Царевец днес започва десетото, юбилейно издание на Международния фестивал “Фолклорен извор”.

Над пет хиляди изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна и състави от Румъния, Грузия и Мексико ще се изявят в четирите фестивални дни. БНР е медиен партньор на фестивала.

380 са българските групи, които ще представят фолклорното си песенно и танцово изкуство в конкурсната програма на откритата сцена в свищовското село Царевец.

Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател фолклориста Юлия Цанкова, а тази година в състава на журито е и Катя Василева, ръководител “Комуникации” в БНР.

За десетото издание на фестивала скулпторът Адриан Новаков направи изцяло нови бронзови статуетки, с които ще бъдат отличени победителите в категориите за обработен и за автентичен фолклор.

По време на фестивала свои концерти в село Царевец ще изнесат трите най-големи български ансамбъла – “Пирин”, “Тракия” и “Филип Кутев”.

Партньор на сдружение “Фолклорен извор” в организирането на фестивала за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство е Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top