Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания: Викингите са търгували с кожи

[post-views]
Дания: Викингите са търгували с кожи

Викингите са търгували с кожи
Снимка: wikipedia

Изследователи от Факултета по медицински науки на Копенхагенския университет представиха първите сигурни доказателства за търговията с кожи на датските викинги, се казва в прессъобщение на учебното заведение.

По времето на викингите кожата е била символ на висок социален статут, припомнят учените. Данните от разкопки на гробове на възраст шест хиляди години сочат, че викингите, които са живели на територията на днешна Дания, са купували кожи от чуждестранни доставчици.

„За първи път разполагаме с доказателства, че по време на викингите в Дания са се внасяли кожи. Според писмените източници датските кожи са се продавали в арабските държави, но сега с помощта на протеинов метод, който може да идентифицира видовете, в гробовете на високопоставени викинги са открити шест проби от боброви кожи“, обяснява Луиза Ерстед Брант, преподавател в Института „Глобус“ към Копенхагенския университет. „Тъй като знаем, че по времето на викингите в Дания не е имало бобри, кожите трябва да са били внесени.”

Експертите не са в състояние да определят откъде точно са били донесени кожите – възможно е от северната част на Швеция или от изток, от Русия.

Шестте гроба, за които става въпрос с проучването, са открити в периода 1852 – 1955 г. Три от тях са на жени, два – на мъже, а полът на шестия погребан не е установен.

Тези погребения се открояват сред другите известни викингски погребения. Мъртвите били погребвани с изключително ценни предмети като ладия, текстилна лента със сребърни и златни нишки и украсена със сребро брадва. Във всички гробове са открити останки от кожи. Учените успели да установят, че това е козина от бобър, овца, катерица и куница (хищен бозайник от рода Martes –бел. ред.).

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани