Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейската комисия поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

[post-views]
Европейската комисия поиска от страните членки да употребяват повторно отпадните води заради сушата

Недостигът на вода и водната криза вероятно ще засегнат половината хидрологични басейни в Европейския съюз до 2030 г., което ще наложи страните членки да се научат да употребяват повторно преработени отпадни води, обяви днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

„Сладководните ресурси са малко и намаляват. Наша отговорност е да спрем пилеенето на вода и да използваме тези запаси възможно най-ефективно“, подчерта Вирджиниус Синкевичиус, комисар по околната среда, океаните и рибарството, в своите указания към 27-те страни членки относно реутилизацията на водата в земеделските сектори.

Повече от 40 000 милиона куб. метра отпадни води се преработват всяка година в ЕС, но само 964 милиона куб. метра от тях се употребяват повторно, се вижда от данните, предоставени от Комисията.

Повторната употреба на вода в момента се прилага успешно в много страни членки на ЕС, както и в Израел, Калифорния, Австралия и Сингапур, уточнява ЕК. В това отношение Франция е дадена за пример с повторната употреба на отпадни води в размер на 7,7 милиона куб. метра годишно.

„Тази практика към момента е развита в много по-малка степен от пълния си потенциал в ЕС“, констатира Комисията.

Липсата на базова рамка за повторната употреба на водата и малкото общественодостъпна информация за предимствата от тази технология са двете големи пречки, които възпрепятстват по-широкото разпространение на тази практика сред 27-те“, подчерта Синкевичиус.

По-сериозни регулаторни и финансови стимули биха могли да помогнат на Европа да употребява повторно повече от шест милиарда куб. метра вода до 2025 г., аргументира се Европейската комисия.

На недостиг на вода в момента са изложени 11% от населението на ЕС и 17% от неговата територия, като най-сериозна е ситуацията в средиземноморската част на континента, където около 50% от жителите живеят в постоянна водна криза през летните месеци.

Съществува риск сушата и недостигът на вода да стават все по-чести и по-продължителни в бъдеще, предупреждава още Комисията. Те засягат земеделието, туризма и индустрията и могат да доведат до огромни последици върху околната среда. Поради много ниското количество вода в реките и езерата влажните зони изсъхват и солената вода се инфилтрира в подпочвените води.

Европейският съюз въведе регламент за повторната употреба на отпадни води, приложим от юни 2023 г. В допълнение към него Европейската комисия предложи ревизиране на европейското законодателство, свързано с емисиите от индустриално производство и преработката на градските отпадни води с цел поощряване на повторната употреба на вода.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани