Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва фестивалът „Фолклорен извор“ в с. Царевец, участват 5000 изпълнители

[post-views]
Започва фестивалът „Фолклорен извор“ в с. Царевец, участват 5000 изпълнители

В свищовското село Царевец днес започва десетото, юбилейно издание на Международния фестивал „Фолклорен извор“.

Над пет хиляди изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна и състави от Румъния, Грузия и Мексико ще се изявят в четирите фестивални дни. БНР е медиен партньор на фестивала.

380 са българските групи, които ще представят фолклорното си песенно и танцово изкуство в конкурсната програма на откритата сцена в свищовското село Царевец.

Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател фолклориста Юлия Цанкова, а тази година в състава на журито е и Катя Василева, ръководител „Комуникации“ в БНР.

За десетото издание на фестивала скулпторът Адриан Новаков направи изцяло нови бронзови статуетки, с които ще бъдат отличени победителите в категориите за обработен и за автентичен фолклор.

По време на фестивала свои концерти в село Царевец ще изнесат трите най-големи български ансамбъла – „Пирин“, „Тракия“ и „Филип Кутев“.

Партньор на сдружение „Фолклорен извор“ в организирането на фестивала за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство е Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани