Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кралските военновъздушни сили на Канада започват мисията си за охрана на въздушното пространство на Румъния

[post-views]
Кралските военновъздушни сили на Канада започват мисията си за охрана на въздушното пространство на Румъния

Канадските кралски военновъздушни сили започват от утре мисията си на въздушна полиция в Румъния, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.

Канадският отряд, съставен от около 180 военни (пилоти и технически персонал) и шест самолета CF-188 „Хорнет“, ще изпълнява мисии на подсилена охрана на въздушното пространство (enhanced Air Policing) под командването на НАТО през следващите четири месеца, заедно с военни от Румънските военновъздушни сили и самолети Ф-16 „Файтинг фолкън“ и МиГ-21 Лансър, а други два самолета CF-188 „Хорнет“ ще участват в същия период в учения, организирани със съюзниците от НАТО.

Това е шеста ротация във военната база „Михаил Когълничану“ на Канадските кралски военновъздушни сили след мисиите от 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Също така канадските военни изпълняваха мисия в Румъния в базата „Къмпия Турзий“ през 2014 г., отбелязва министерството на отбраната.

Според цитирания източник съвместните мисии по охрана на въздушното пространство допринасят за развитието на способностите за реагиране и възпиране, както и за засилване на оперативната съвместимост между румънските и канадските военновъздушни сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани