Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Създадох междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, обяви премиерът Гълъб Донев

[post-views]

Днес с моя заповед създадох междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, на който бяха оповестени първите действия на служебното правителство по темата енергетика.

Служебният министър-председател посочи, че щабът трябва да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев, а в неговия състав ще влязат още представители и на други институции, допълни премиерът.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна. Той уточни, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

„Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година“, заяви Христов. Той добави, че не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Затова в момента трябва да се намери начин чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи цената на газа, доставен до България.

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по- ниска, само за последните няколко дена е станала в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества, посочи служебният енергиен министър.

Другият проблем е, че има сериозна финансова криза в „Булгаргаз“. Компанията е в невъзможност да се разплати дори с тези договорени количества. Затова в Министерството на енергетиката вече работят денонощно, за да се реши в кратък срок този проблем, изтъкна Христов.

Подготвя се и търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и дори до края на отоплителния сезон, информира още служебният министър на енергетиката. Търсят се и начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и преговори за понижаване на цената в общия микс на доставките на газ, каза още Росен Христов.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани