Информационен център на Министерство на oтбраната

Институтът по отбрана е избран за координатор на проект за близо 18 млн. евро

Предстои да бъде разработена мрежа от усъвършенствани взаимосвързани (обединени) домейн, ориентирани кибер центрове за обучение и учения.

Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ е избран за координатор на проекта „Авангардна платформа и европейска мрежа от центрове за обучение и тренировки по киберсигурност“ (ACTING) по линия на  Европейския фонд за отбрана (ЕФО). Това е най-големият проект в областта на киберотбраната с бюджет от 17,784,582.50 евро. Така Институтът по обрана бележи уникално постижение превръщайки се в първия и единствен координатор на проект на ЕФО у нас.

Голямо признание е и отредената роля на Института по отбрана да заеме водеща роля начело на консорциум от общо 28 организации от 13 страни. Този успех е благодарение на усилията на всички партньори, а за нас е чест и отговорност да бъдем част от консорциума, съобщават от института.

Продължителността на проекта е 48 месеца, а основните видове дейности включват проучване, проектиране, прототипиране и тестване. Предстои да бъде разработена мрежа от усъвършенствани взаимосвързани (обединени) домейн, ориентирани кибер центрове за обучение и учения. Проектът  има за цел да включи сложни методи и техники за симулация на потребители, анализ на ефективността на кибероператорите и оценяване на ситуационната осведоменост в киберсигурността.

Източник: otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top