Информационен център на Министерство на oтбраната

Октоберфест се завръща

След две години пауза отново Октоберфест в Мюнхен

Ежегодният фестивал на бирата в Германия “Октоберфест” най-сетне се завръща тази есен след двугодишна пауза заради пандемията от коронавирус, каза ръководителят на известния баварски бирен фестивал Клеменс Баумгартнер, цитиран от Associated Press.

“Фестивалът ще се проведе”, каза Баумгаертнер пред репортери в Мюнхен. Той се похвали, че популярният фестивал на бирата в баварската столица ще се проведе без пандемични ограничения от 17 септември до 3 октомври – националния празник на Германия.

“Ще се проведе така, както го познаваме от 2019 г., а не по друг начин”, добави Баумгартнер.

“Октоберфест”, проведен за първи път през 1810 г. в чест на брака на престолонаследника принц Лудвиг Баварски с принцеса Тереза, е бил отменян десетки пъти през своята над 200-годишна история поради войни и пандемии.

В годините преди последната пандемия около 6 милиона празнуващи посещаваха тържествата годишно, много от тях облечени в традиционни баварски носии.

Около 487 пивоварни за бира, ресторанти, скари за риба и месо, продавачи на вино и други ще присъстват, а работното време ще бъде дори по-дълго от миналото, като първите бирени шатри отварят в 9 сутринта и затварят в 22:30. Последните поръчки ще се приемат в 21:30ч.

Халба бира от един литър ще струва между 12,60 и 13,80 евро тази година, което е увеличение от около 15% в сравнение с 2019 г., според официалния интернет сайт на “Октоберфест”.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top