Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лепило от отровата на змия затваря рани почти мигновено

[post-views]
Лепило от отровата на змия затваря рани почти мигновено

Учени са разработили ново биосъвместимо лепило, което спира кръвоизливи за секунди.

За момента лепенето на отровени рани се прави със синтетични адхезиви и те се справят много добре, но при разграждането им може да се отделят токсични продукти. Има и биосъвместими лепила, които се резорбират лесно, но не лепят толкова добре и не са здрави.

За да решат дилемата, създавайки хем здраво, хем биосъвместимо лепило, учените са разработили био адхезивен гел, в състава на който влиза не друго, а тъкмо отрова от копиеглава усойница (Bothrops atrox).


Една от най-отровните змии в Южна Америка, тази усойница използва отрова, разрушаваща кръвоносната система на жертвите (бозайници, влечуги, земноводни и птици).

Отровата ѝ предизвиква коагулопатия – мощно стимулира кръвосъсирването до изчерпването на всички елементи (тромбоцити и фактори), което води до смъртта на жертвата.

Това мощно кръвосъсирване се дължи на един ензим, наречен рептилаза. Той решава проблема със съсирването в рамките на 45 секунди – два пъти по-бързо от най-доброто, което има в момента (фибриново лепило).

Наскоро друг екип пък използва отровата на най-отровния австралийски паяка атракс, за да блокира сигнала, който стартира програмираната клинична смърт на сърдечни клетки при кислородна недостатъчност и може да се използва при инфаркти.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани