Информационен център на Министерство на oтбраната

Необяснимо: Младите сърби мразят най-много българите, хърватите и албанците

Необяснимо: Младите сърби мразят най-много българите, хърватите и албанците

Младите сърби харесват най-малко българите, хърватите и албанците. Това сочат данните от голямо национално социологическо проучване в страната.

Изследването е по поръчка на Сръбската младежка организация “Покрив” /КОМС/, чийто данни ще бъдат оповестени официално на 12-ти август в Белград по време на Международния форум за младежта.

На въпроса “Какво е отношението Ви към националните малцинства?” по 4-балната скала, където 1 е най-високата оценка, а 4 най-ниската, българите получават 2.09, хърватите са малко преди нас – 2.04. Само албанците са след българите и хърватите – 2.52. Сръбските младежи харесват най-много македонците и черногорците – съответно,1.75 и 1.68. По средата на таблицата са унгарското, румънското и босненското малцинства.

Резултатите от изследването не са изненадващи като се има предвид институционалната омраза, която се насажда в Сърбия в продължение на над сто години срещу всички съседни държави.

От същото проучване става ясно, че 55% от сръбските младежи са срещу въвеждането на санкции срещу Русия. 43% от анкетираните смятат, че “Сърбия трябва да балансира между Изтока и Запада”.

На въпроса “Ако трябва да се избира между Изтока и Запада?” 53% от запитаните са се определили за “обръщане към Изтока”.

55 на сто от сръбските младежи са на мнение, че страната не трябва да осъжда Русия за агресията ѝ срещу Украйна. Само 18 на сто смятат, че Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия.

Източник: /БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top