Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен полицай от Пловдив е универсалният боец

[post-views]
Военен полицай от Пловдив е  универсалният боец

Развитие, мисии и медали обобщават офицерския опит на майор Мирослава Събева

На 29 юли преди 11 години майор Мирослава Събева е завършила НВУ „Васил Левски” със специалност „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване”. И на 1 август 2011 г. започва работа в Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, като началник на група във втори сектор на отдел „Контрол и охрана”.

Само след две години като лейтенант тя бе категорична, че службата й харесва. Заяви, че всеки човек има някакво призвание и трябва да го открие, сигурна бе, че е тръгнала

                               по правилния път

Но като че ли той е бил предопределен още от ученическите й години. От малка се е научила да стреля. Победила е по-големи момчета и момичета в състезание по стрелба с въздушна пушка. Тренирала е плуване, тенис, карате, ходила е на танци и на ски училище.

Родена е през 1987 г. Завършила е гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик с изучаване на немски и английски език. Кандидатствала е и е била приета в Техническия университет в София, в Пловдивския университет и в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Имала е разговор с баща й Тодор Събев, офицер от армията, и вече нищо не е могло да я спре при избора си да се посвети на военната професия. Докато е в Националния военен университет, е участвала на общоармейски шампионати по плуване и стрелба с пистолет, както и на световно военно първенство по петобой – сухоземна полоса, водна полоса с препятствия, ориентиране, стрелба с пистолет и автомат.

Още през първите две години на офицерската си служба Мирослава Събева е направила впечатление с работата си. Тогавашният директор на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, полковник Теодор Чолев подчерта

изключително дейното й участие в осигуряването на обществен ред и безопасност, както и разпределението на помощи при наводненията в с. Бисер.

Мирослава няма да забрави  участието си

                        в тежки състезания

като това по кросфит в Полша през 2016 г. Тогава като старши лейтенант тя е капитан на българския тим. Завършва четвърта в индивидуалното класиране сред жените военни полицаи. И досега помни дисциплините – бягат се 500 м с бронежилетка по пясъка на брега на морето, сваля се бронежилетката и се правят 40 лицеви опори, 40 коремни преси с автомат, 40 клякания с автомат, 40 вдигания на пудовка от 12 килограма и отново 40 лицеви опори, слага се бронежилетката и се бяга по пясъка още 500 м. При мъжете лицевите опори, коремните преси и кляканията са били по 70 броя, а пудовката е тежала с 5 килограма повече. Отборът ни се класира трети в съперничество с 11 тима от Полша, Чехия, Хърватия, Германия и Нидерландия.

През 2018 г., вече капитан, Мирослава Събева участва в мисия „Алтеа” в Босна и Херцеговина. И се завръща с безценен опит и… 6 златни медала. В база „Бутмир” в Сараево е заемала длъжността офицер по охрана на Силите в комендантството. Отговаряла е за охраната и сигурността на базата, за международната военна полиция, за документите, свързани с разрешителни, временни или постоянни… Подчинена е била на коменданта. Комуникацията се е осъществяла на английски език.  Работила е само с военнослужещи от други страни.

Спечелила е златен медал в тежкото тридневно състезание „Супер стар” при жените. През първия ден – вдигане на тежести, набирания, коремни преси и лицеви опори. Втори ден – спринт, скок от място и тласкане на гюле. Трети ден – упражнение с препятствия, като скачане, превъртане на гума, носене на тежести и др. И накрая –  крос 2,4 км.

„Няколко дни, след като пристигнах в базата в Сараево, се състоя крос 4 км и не се поколебах да участвам. Финиширах първа. Взех златни медали също на кросовете 5 км, 6 км, 10 км и ориентиране. Състезанието на 5 км бе организирано от американците по случай техния празник – 4 юли. Турските военнослужещи също организираха крос – на 7,550 км, на който се класирах втора. Сребърен медал спечелих и в марша на скок – 15 км крос с 15 кг тежести в раницата”, изброява майор Събева, без да се впуска в подробности за преодолените трудности. Равносметката й е – 6 златни и 2 сребърни медала.

                 На едногодишна мисия

военната полицайка бе в Грузия от 30 юни 2020 г. до 30 юни 2021 г. А от 1 октомври 2021 г. стана началник на сектор в отдел „Контрол и охрана” и от 5 ноември бе повишена в звание майор. И веднага участва в две състезания на спортните военни клубове – планинско бягане и лека атлетика в Сливен, като отборът на Военна полиция е взел бронзови медали.

Мисията в Грузия е гражданска, за наблюдение на Европейския съюз. „Патрулирахме по административната гранична линия с Южна Осетия. В тима, в който бях, заемах различни длъжности – примерно един ден съм старши на патрула, в друг ден съм шофьор, в следващ ден –  заместник-старши на патрула. Участваха представители на държави от Европейския съюз и много се държеше на

Военен полицай от Пловдив е универсалният боец
Военен полицай от Пловдив е универсалният боец

равнопоставеността на половете, равен процент мъже и жени. Патрулирахме с автомобилите при всякакво време – и в сняг, и в дъжд. Натрупах още опит при работа в международна среда с използване на английския език”, споделя майор Събева.

Една от последните нейни прояви бе участието й в турнира  по стрелба с пистолет „Макаров” по повод на бойния празник на гарнизон Пловдив – 4 юли. Спечели състезанието при жените и взе златния медал.

А сега накъде? Вече е карала курсове във Военната ни академия и е завършила там втора магистратура при обучението си от 2015 до 2017 г. –  „Стратегическо ръководство по сигурността и отбраната”. Доволна е от досегашното си развитие, но догодина мисли да кандидатства отново в академията ни, за да повиши военното си образование.

И след 11 години в армията майор Мирослава Събева продължава да твърди без никакви колебания, че е избрала правилния път, че нейното призвание е офицерската професия. И продължава да спортува. От години остава вярна на навика си – всеки ден да пробягва 5 км.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани