Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модернизацията на армията е основен приоритет на новия министър на отбраната

[post-views]
Модернизацията на армията е основен приоритет на новия министър на отбраната

Това, което може да бъде извършено без парламент, ще го направим, каза Димитър Стоянов, когато приемаше поста. Негови заместници ще бъдат Катерина Граматикова и Теодора Генчовска

Поемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна, но съм убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурността, за суверенитета и териториалната цялост на страната, каза Димитър Стоянов, който получи доверието на президента Румен Радев да оглави Министерството на отбраната (МО) в състава на служебното правителство. Той очаква от състава на МО и от висшия команден състав пълно съдействие, за да могат заедно да постигнат поставените цели. 

Тържествената церемония по сдаването и приемането на отговорната длъжност се проведе във вторник в зала „Тържествена“ на МО. По дългогодишна традиция новият министър получи от досегашния икона „Свети Георги Победоносец“. Димитър Стоянов бе посрещнат от неговия предшественик Драгомир Заков и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В церемонията участваха членовете на политическия кабинет на министъра, както и целият висш команден състав. Представени бяха и новите заместник-министри на отбраната – Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

Димитър Стоянов благодари на целия екип на министър Заков за постигнатите резултати в такъв кратък срок. И подчерта, че няма просперираща държава без модерна и боеготова армия. Посочи, че основният двигател при него ще бъде модернизацията на Българската армия. Ще се работи по това, което може да бъде извършено без парламент, т. е. необходимата документална подготовка, която най-вероятно ще му бъде завещана, за да я придвижи напред за реализиране  на проекта за многофункционалния самолет. Надява се да бъде даден нов тласък на проекта за бойните машини на пехотата, както и откриване на  нови проекти, които са включени в Инвестиционната план-програма. Той очаква да бъдат постигнати добри резултати, а при подготовката на бюджета за следващата година целта за 2% от БВП за отбрана да бъдат постигната още през 2023 г. По този въпрос вече е водил разговор с новия служебен министър на финансите.

Не трябва да пропускаме и нещо изключително важно – създаването на целеви фонд за отбрана, каза министър Стоянов, където да се натрупват нереализираните средства през всяка текуща година. Министърът не изключва в своите приоритети всекидневната бойна подготовка, включително есенно-зимната подготовка на техниката. По никакъв начин няма да политизирам Българската армия, заяви той, посочвайки, че тя е стожер на държавността.

След като приветства Димитър Стоянов, Драгомир Заков припомни, че се познават с него от 2017 г., когато е бил директор на дирекция „Политика за сигурност“ във Външното министерство. „В тези пет години и половина изградихме изключително добри професионални отношения. Минахме през седем срещи на върха на НАТО. Минавали сме през трудни моменти и важни решения, но мога да кажа, че съм имал цялото съдействие и от министър Стоянов, и от президентската институция по всеки един въпрос”, каза досегашният министър на отбраната. Той съобщи, че всеки момент се очаква законодателно решение от страна на Италия във връзка с поемането на ангажиментите й за рамкова държава на Многонационалната бойна група на наша територия. За резултата от преговорите с американската страна за вторите Ф-16 каза, че е постигнат много добър пакет. Министър Заков благодари както на политическия екип, така и на висшето военно командване за разбирателството и за съветите, които е получавал от тях. Армията не може да бъде употребявана за политически цели и това ще го отстоявам в бъдеще, бе категоричен Драгомир Заков, който се връща на дипломатическия фронт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани