Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Слабости в готовността за работа във военно време

[post-views]

В голяма част от министерствата и ведомствата не са формирани звена по отбранително-мобилизационна подготовка

Има сериозни проблеми в системата за привеждане на страната в готовност за работа във военно време. Това констатира Докладът за дейността на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурността на доставките към Министерския съвет за 2021 г. Документът е приет на предпоследното заседание на предишното правителство и е подписан от тогавашните министри на икономиката и отбраната Корнелия Нинова и Драгомир Заков.

Основните усилия през отчетния период са били насочени към създаване на организация за разработване на нов Държавен военновременен план според изискванията на Стратегическия преглед на отбраната. За съжаление обаче, са установени много слабости. Какви са те?

В голяма част от министерствата и ведомствата няма формирани звена по отбранително-мобилизационна подготовка (ОМП). В много областни и общински администрации тези звена се състоят от един човек, който изпълнява и задачи на закритите през 2010 г. областни дирекции „Гражданска защита“.

Вторият тревожен извод в доклада е, че заявените финансови средства са минимално необходимите за поддръжка на системата и не осигуряват нейното възстановяване до пълната й функционалност и по-нататъшна модернизация и развитие. Реално обаче се отпускат една четвърт от минимално заявените средства.

Сериозно изоставаме при покриването на изискванията на НАТО към нас като страна домакин или приемаща страна. Особено в осигуряването на стабилност и непрекъснатост на управлението и предоставянето на критични държавни услуги.

В чл. 47 на Закона за отбраната и въоръжените сили е  регламентирано „Подготовката на ръководителите на държавната, на местната администрация и на юридическите лица за изпълнение на задачите, свързани с отбраната, се извършва по ред, определен с акт на Министерския съвет“. Такъв нормативен акт към момента не е разработен. Наложително е, се отбелязва в доклада, Институтът по публична администрация или Военна академия „Георги С. Раковски“ да планират и организират краткосрочни курсове за ръководни служители в държавната администрация по тематиката на ОМП.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани