Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

98 милиона евро за разработка на нова бойна машина предоставя Европейската комисия

[post-views]
98 милиона евро за разработка на нова бойна машина предоставя Европейската комисия

Европейската комисия  предоставя финансиране от близо 100 милиона евро на консорциум, ръководен от  Patria, за разработване на бъдещи сухопътни  бойни способности.

Консорциумът за отбранителна индустрия FAMOUS (European Future Highly Mobile Augmented Armored Systems), ръководен от финландската фирма  Patria, постига напредък в рамките на бюджетната рамка на Европейския фонд за отбрана (EDF) на Европейския съюз (ЕС). Европейската комисия одобри предложението на консорциума FAMOUS за втората фаза на проекта FAMOUS 2.   Договореното финансиране от ЕС за проекта FAMOUS 2 е около 95 милиона евро, съобщаваpatria.fi.

Девет държави участват в консорциума, изпълняващ проекта FAMOUS. Финландия ще продължи да бъде водеща държава, а Patria ще бъде индустриален координатор на проекта. В консорциумът участват 18 водещи европейски компании работещи в сферата на  отбраната. Втората фаза на проекта ще продължи текущото развитие на FAMOUS 1, в което се разработват нови концепции за бойни машини  и системи. FAMOUS 2 стартира с архитектурен дизайн на машините и системите, последван от проектиране, изграждане и завършва с тестване на прототипи.

Проектът  използва широкия опит и експертиза както на Patria така и на консорциума в сферата на разработване на технологии и развитие на характеристиките на бъдещи бронирани машини, които да отговорят на нуждите на клиентите в Европейския съюз като подобряват техните сухопътни бойни способности. Променената ситуация със сигурността в Европа повишава значимостта на проекта. Проектът FAMOUS подкрепя целта на Европейската комисия за повишаване на конкурентоспособността и капацитета за иновации на отбранителната индустрия на страните от ЕС.

 „Проектът FAMOUS 2 ще направи значителна крачка напред, когато избраната концепция за бойна машина бъде конкретно проектирана и произведена като прототип, който е  тестван реално на място. Страхотно е да видим как няколко европейски държави  и компании в отбранителната промишленост съчетават своя най-съвременен опит и ноу-хау, за да работят заедно за развитието на сухопътни  бойни способности“, казва Юси Ярвинен, изпълнителен вицепрезидент на дивизия Patria’s Finland.

Patria е доверен доставчик на услуги и технологични решения за поддръжка на отбраната, сигурността и жизнения цикъл на авиацията. Освен във Финландия, Групата оперира  в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства, Съединените щати и Южна Африка. В Patria работят 2800 професионалисти. Patria е собственост на държавата Финландия (50,1%) и норвежката  фирма Kongsberg Defense&Aerospace AS (49,9%).

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани