Информационен център на Министерство на oтбраната

Разузнавателна служба: Екстремисти планират в Германия “зима на гнева“

Разузнавателна служба: Екстремисти планират в Германия "зима на гнева“

Ръководителят на службата за вътрешно разузнаване в провинцията, която обгражда германската столица, предупреди, че екстремистите могат да използват енергийната криза и високата инфлация за свои цели, съобщи ДПА.

“Екстремистите мечтаят за германска зима на гнева”, заяви ръководителят на Службата за защита на конституцията в Бранденбург Йорг Мюлер пред в. “Велт ам Зонтаг“.

“Те се надяват, че енергийната криза и повишаването на цените ще засегнат хората особено силно, за да могат да използват тяхното настроение и да афишират антидържавните си стремежи. Ние следим тези събития внимателно, за да забележим всяка опасност“.

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер вече изрази подобни опасения миналия месец.

“Разбира се, съществува опасност тези, които вече изразиха презрението си към демокрацията в ерата на коронавируса, често пътувайки рамо до рамо с десните екстремисти, да се опитат да злоупотребят с рязкото покачване на цените като нова тема за мобилизация”, заяви тогава политикът от Социалдемократическата партия пред бизнес вестника „Ханделсблат“.

Сега Файзер заяви пред „Велт ам Зонтаг“: “Враговете на демокрацията само чакат възможност да злоупотребят с кризите, за да разпространяват фантазии за Деня на страшния съд, страх и несигурност.”

В момента такива кръгове търсят нови теми с потенциал за мобилизация, добави тя.

“Това, което вече обедини десните екстремисти и различни други протестни действия срещу коронавируса, остава общият знаменател: презрението към демокрацията и опитът да се разклати доверието в нашата държава”, каза тя.

В същото време Файзер подчерта, че полицията във федералното правителство и в 16-те провинции е “подготвена за възможните нови протестни действия”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top