Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словакия може да предостави на Украйна своите изтребители МиГ-29, заяви военният министър

[post-views]
Словакия готова да даде МиГ-29 на Украйна, а Полша ще пази словашкото небето

Братислава може да предостави на Киев своя парк от 11 изтребителя МиГ-29 и е готова да преговаря. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Нод, Но подчерта, че страната му няма просто да подари самолетите и ще настоява партньорите й да ги заменят с други или да компенсират стойността им, предаде УНИАН.

„Това е цяла ескадрила, за използване на тези самолети няма нужда от обучаване на персонала, нито да се модернизира летищната инфраструктура, да се купуват някакви оръжия, каквито не сме имали преди“, коментира украинският военен експерт Виктор Кевлюк.

Словашките МиГ-ове са снабдени със системи за разпознаване „свой-чужд“, имат нови радари, нова авиационна електроника, тоест по-добри са от моделите, с които разполага Украйна, добавя колегата му Сергий Згурец.

Тези самолети обаче за жалост няма да помогнат на Киев да си върне контрола върху небето на Украйна, смята командването на украинските военновъздушни сили, защото противникът промени тактиката на бойната си авиация – руските самолети не навлизат в украинското въздушно пространство, достатъчно е да изстрелват ракети.

„Свеж полъх за украинската авиация“ нарича УНИАН законопроекта на правителството в САЩ, предвиждащ да се отпуснат 100 милиона долара за подготовка на украински пилоти, които да управляват изтребители от 4-о поколение. Според експерти това показва, че Америка има сериозни намерения в бъдеще да предостави на Украйна подобни самолети – най-вероятно Ф-16 и Ф-15 „Ийгъл“, допълва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани