Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В НВУ посрещнаха Sabaton с питка и гайда

[post-views]
В НВУ посрещнаха Sabaton с питка и гайда

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Метъл легендите се отзоваха на поканата на бригаден генерал Иван Маламов.

С питка, шарена сол и с гайда посрещнаха шведската група Sabaton пристигна в Националния военен университет „Васил Левски“. Пауър метъл легендите се отзоваха на поканата на началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов, който е страстен почитател на тяхната музика и дойдоха, за да се срещнат с курсанти и преподаватели, които слушат тяхната музика.
Лично бригаден генерал Маламов посрещна музикантите и им показа Военния университет и Велико Търново от птичи поглед. Той ги качи на покрива на ректората, който на практика е точка, от която може да се види старата столица.

„За мен беше мечта да ви поканя да гостувате във Военния университет. Песните, които вие правите, историите в тях, в много голяма степен ни помагат да възпитаваме нашите курсанти. Вие възхвалявате битките, честността и достойнството на нашите воини. Това е огромна възможност за нас да покажем на нашите обучаеми какво е те да бъдат отговорни, честни и достойни, затова ви благодаря. Вие сте моят пример как чрез музиката можем да възпитаваме младите момчета и момичета, които избират службата в Българската армия“, каза бригаден генерал Маламов.
Той допълни, че другата причина, поради която много е искал да посрещне групата във Военното училище, е песента им „Долината на смъртта“, посветена на Дойранската епопея. „Това е една от най-великите битки в нашата история. Освен това вие пеете за нашия генерал Вазов, който е възпитаник на това училище. А това училище е създадено през 1878 г., когато още сме нямали нито правителство, нито парламент. Училището всъщност е създадено, за да имаме държава“, коментира бригаден генерал Маламов и обясни на гостите, че от покрива на Военния университет се вижда едно от най-символните за България места – Шипка. Разказа им, че това място също е свързано с величава битка и предложи на музикантите в следващия си албум да включат песен за Шипченската епопея.

„Твърде е горещо за скандинавски мечки, каквито сме ние, но вашият град е прекрасен. Радваме се, че сме тук. Радваме се и че написахме песента за Дойран, макар тя, като история, да е факт отдавна. Все не успявахме да попаднем обаче на точната мелодия, а и сега точно тя се вписа в концепцията на албума ни. Но в крайна сметка „The Valley Of Death“ („Долината на смъртта“) се появи и влезе в последния ни албум „The War to End All Wars“, в който всички парчета са посветени на Първата световна война.
Затова сега не можем да ви дадем категорично обещание за Шипка, защото не е достатъчно само историята да е велика, искаме и музиката към нея да е такава, за да я представи по наистина величав начин“, казаха музикантите. И признаха, че с огромно удоволствие биха направили концерт във Велико Търново.
Бригаден генерал Иван Маламов връчи на музикантите и на техния продуцент Еди Роха плакета на Националния военен университет и тениски с логото на НВУ и на Sabaton.

След срещата на върха, музикантите от Sabaton влязоха в храма „Св. Седмочисленици“, където полковник от резерва Евгени Пенчев им разказа неговата история и им показа криптата, в която в гилзи е събрана пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка и Шейново, Сливница и Гургулят, Одрин и Булаир, както и от българските военни гробища в Македония и Унгария, както и пръст от петте български столици – Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София.

Посещението на Sabaton продължи на ритуалния плац, където музикантите наблюдаваха атрактивната демонстрация на Отбора по специализиран ръкопашен бой, финалист в „България търси талант“. След това гостите близо час раздаваха автографи на своите фенове сред курсантите и преподавателите във Военния университет и се снимаха за спомен. Специално за срещата със шведската пауър метал група в НВУ дойдоха курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани