Информационен център на Министерство на oтбраната

Global Firepower: България е на 67-мо място по военна сила

Global Firepower: България е на 67-мо място по военна сила

България е класирана на 67-мо място по военна мощ в годишния доклад “Global Firepower”, който оценява военната сила на 142 държава, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са позиционирани, съответно, на 13-то и 14-то място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия -62-ро.

Черна гора е на 132 място, Албания – на 115-то място, Северна Македония – на 135-то, Косово – на 140-то място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

Източник: /БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top