Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За експерименти без животни в ЕС. Български звезди дадоха гласовете си на куче, заек и прасенце

[post-views]
За експерименти без животни в ЕС. Български звезди дадоха гласовете си на куче, заек и прасенце

Нов видеоклип, с гласовете на български звезди, призовава за край на опитите с животни в Европейския съюз. Кампанията носи името „Експерименти без животни“ и е част от Европейската гражданска инициатива www.bezbolka.bg.

Актьорите Силвия Петкова и Орлин Павлов, както и певицата Биляна Лазарова, заедно със свои колеги от общо 11 европейски страни, дават гласовете си на животни и призовават всеки да се подпише, за да спрат опитите с животни. Видеоклипът показва експерименти с „бигъл“, заек и прасенце от тяхна гледна точка.

За да бъде успешна инициативата, до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС. Подписите от България към момента са близо 50 хиляди, каза в предаването „Радиокафе“ Стефан Димитров от гражданската организация „Невидими животни“.

„Експерименти с животни се използват за най-различни цели – за козметика, цигари, в науката и медицината. За много от тях има алтернативни методи, които често са по-точни, а в някои случаи дори са по-евтини от експериментите с животни. Примери са изкуствено отгледана човешка тъкан, човешка роговица, 3D био чипове, компютърни модели“, добави Стефан Димитров.

Той допълни, че целта е Европейският съюз да насърчи тези методи и използването им, вместо опити с животни.

През 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни, според статистическите данни на Европейската комисия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани