Информационен център на Министерство на oтбраната

В подготовка за „Верея-22”

През октомври на 31-ви механизиран батальон предстои тактическо учение с бойна стрелба.

От 26 май до 5 юни миналата година на учебен полигон „Корен” се състоя батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар-21”. Към тези събития се връщаме със заместник-командира на 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра бригада майор Кристиян Карабов. В него участваха до 780 военнослужещи и до 210 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон, 20-и самоходен артилерийски дивизион, 42-ри механизиран батальон, обслужващи и осигуряващи формирования – всички от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, танкова рота с Т-72 от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, летателни средства от българските ВВС за огнева поддръжка, тактическа бойна група от Гърция с 5 танка „Леопард” и два вертолета „Апачи”, както и лекопехотен взвод от въоръжените сили на Румъния.

                         Трайни, дълбоки следи

остави последната фаза на учението „Ответен удар-21”, когато силите бяха активирани и се състояха развръщане, придвижване и съсредоточаване  на войските. Командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Светослав Годинов трябваше да интегрира формированията под формата на тактико-строеви занятия и ротни и батарейни тактически учения…

Майор Кристиян Карабов е на тази длъжност от 1 декември 2020 г. и „Ответен удар-21” е било му първото голямо изпитание, тъй като първата фаза на учението се е състояла от 11 до 23 януари м.г. Както се казва,

                   хвърляне в боя от движение

През октомври 2022 г. на 31-ви механизиран батальон предстои тактическото учение с бойна стрелба „Верея-22” под ръководството на 2-ра Тунджанска бригада. Темата му е: „Усилен механизиран батальон в отбрана в първия ешелон на механизирана бригада в направлението на главния удар на противника”. Всъщност „Верея-22” (от 17 до 20 октомври) е част от командно-щабното учение „Балкан-22” на „Корен”, в което ще участват редица формирования от Сухопътните войски.

Личният състав на батальона ще бъде на местността от 7 до 20 октомври, като преди това ще проведем ротни тактически учения и ще завършим полевата подготовка с батальонното учение. През август са бойните ни стрелби с механизираните взводове на ротите. Подготвяме и материалните средства за учението. А през септември е периодично техническо обслужване, изрежда майор Кристиян Карабов.

Определя „Верея-22” като едно голямо предизвикателство. Батальонът ще получи

                     усиление с две танкови роти

от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. И те трябва да бъдат интегрирани за съвместни действия с ротите, батареите и самостоятелните взводове от 31-ви батальон. Различни са задачите на механизираните роти, на минохвъргачната батарея, на смесения противотанков взвод, на зенитно-ракетния артилерийски взвод със ЗУ-23 и „Стрела-2М”…

Заместник-командирът на 31-ви батальон добавя още едно предизвикателство. Батальонът ще бъде в район за разполагане и храненето на личния състав ще се извършва в тези условия. Така че, ще се развърнат продоволствени пунктове в района за разполагане. Но обобщава, че за учението се подготвят отрано и се надява военнослужещите да се представят на много добро ниво.

Да представим и майор Кристиян Карабов. Роден е през 1984 г. в Смолян. Завършва НВУ „Васил Левски” през 2006 г. със специалност „Мотопехотни войски”. Започва офицерската си служба през 2007 г. като командир на взвод в 14-и отделен механизиран батальон в Банско. Като закриват батальона през 2008 г., е назначен в 3-ти отделен механизиран батальон в Благоевград (от 1 юли 2017 г. – 3-ти механизиран батальон на Бригадно командване), където служи като командир на взвод, заместник-командир на рота и командир на рота до 2018 г.

Завършва ВА „Георги С. Раковски” и е разпределен като началник-щаб на 38-и механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада в Стара Загора. И от декември 2020 г. е заместник-командир на 31-ви механизиран батальон.

Как е избрал офицерската професия? Като бях в 4-ти курс в Икономическия техникум в Смолян, започнах да разглеждам вариантите за по-нататъшното си образование. Със свой съученик през 2002 г. кандидатствахме в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Приеха ни и двамата, но приятелят ми се отказа и предпочете да стане студент.

В първи курс няколко специалности имахме заедно общовойскова подготовка и след втори курс избрах мотопехотни войски, разказва майор Карабов.

Сменил е четири гарнизона. Но според него така е  обогатил знанията и уменията си.

                  Посочва натрупания опит

в Банско и Благоевград, тъй като тогава е бил млад офицер и тепърва е прохождал в службата. В Благоевград е придобил голям опит като командир на рота. Но като работа в щаб на батальон – посочва дейността си в 38-и механизиран батальон в Стара Загора с командир подполковник Николай Николов. Продължава да усъвършенства командирските си качества и в 31-ви батальон с командир подполковник Светослав Годинов.

В батальона нямат началник на щаба. От завършилите тази година НВУ трима лейтенанти са вече в строя, но имат нужда от още офицери. От началото на годината са преминали два приема на нови войници – през март са постъпили 9, и наскоро – още 7. Но през декември предстои трети конкурс с надеждата, че кандидатите ще бъдат повече. Само отделни военнослужещи от батальона в момента са на мисии.

31-ви батальон поддържа участието си в трите мисии на Въоръжените сили. Засега не е било задействано формированието за гасене на пожари, но то винаги е в готовност. Имат и формирование за овладяване на последствията от наводнения и в помощ на населението при зимни условия. Но през тази година най-често е действал модулът за унищожаване на невзривени боеприпаси – четири пъти.

И накрая в разговора ни с майор Карабов отново става въпрос за по-големите учения в гарнизоните, в които е служил и са останали дълбоко в паметта му. От всички тях той категорично откроява „Ответен удар-21”.

Вероятно след октомври към това учение ще прибави и „Верея-22”.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top