Информационен център на Министерство на oтбраната

Доклад поставя България на 67-о място по военна сила

България е класирана на 67-о място по военна мощ в годишния доклад Global Firepower, който оценява военната сила на 142 държави, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия. В челната десетка са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са съответно – на 13-то и 14-то място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-о място, следвана от Румъния – 38-о. Сърбия е на 61-во място, следвана от Хърватия – 62-ро. Черна гора е на 132-ро място, Албания – на 115-о, Северна Македония – на 135-о, Косово – на 140-о. При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение. Според анализаторите уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top