Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Микровълнови оръжия и ранно предупреждение

[post-views]
Микровълнови оръжия и ранно предупреждение

Компанията „Рейтеон Технолоджис“ разработва микровълнови оръжия с висока мощност като част от многопластовите въздушни защити. Съвременните предизвикателства са такива, че изискват от системите за противовъздушна и противоракетна отбрана защита на въздушното пространство от най-ниски нива, примерно стотина метра над земята, до стратосферата и екзосферата. Това е огромен височинен и пространствен диапазон. От 100 м до 500–600 км над земната повърхност. И то приблизително казано. Експертите считат, че най-опасните заплахи от въздуха са безпилотните летателни апарати от всякакъв калибър и мощност, както и хиперзвуковите ракети – балистични и тактически. Ето защо въздушната отбрана трябва да се изгражда на пластове, за да осъществява контрол и противодействие на всички нива по вертикалата.

Хиперзвуковите оръжия се усъвършенстват по-бързо от очакванията. Усилено се говори, че вече има хиперзвукови ракети, които летят със скорост, по-висока от досега постигнатата. А тя е пет пъти над скоростта на звука. Освен това хиперзвуковите ракети са изключително маневрени.

Другата опасност са дроновете. Дроновете също увеличават скоростта си на летене, някои са толкова малки, че са много трудни за откриване във въздуха, и в същото време те са много пъти по-евтини от пилотираните летателни апарати. Едно елементарно сравнение показва, че ако един изтребител F-35 струва $70 млн., то цената на най-мощния дрон е $20 млн. Да не говорим за мини- и микродроновете, както и за дроновете камикадзе, които могат да връхлитат на големи рояци и да нанасят страхотни поражения на противника. При тях цените са едва ли не на „битово ниво“.

Оказва се, че единствената най-ефективна защита срещу дотук посочените две заплахи са мощните микровълнови оръжия. „Рейтеон Технолоджис“ съвместно с Министерството на отбраната на САЩ проучват и разработват  възможностите на тези системи, които използват силно концентрирана радиочестотна енергия, която е в състояние да извади от строя електрониката на връхлитащите дронове и ракети. С един „изстрел“ микровълновата система може да ликвидира цяло ято дронове. Лазерните системи прогарят корпусите, микровълновите „изпържват“ електрониката“, осъществявайки т. нар. вече многопластова защита.

В момента в света се създават все по-иновативни и усъвършенствани системи за нападение. По тази причина в сферата на отбраната трябва да се търсят все по-ефективни начини за противодействие на заплахите, но и по-евтини. Разработването на съвременни високотехнологични средства за отбрана е много скъпо. Като се започне от разработването, което се извършва с изключително мощни и скъпи компютри и приложения, в което участват и много високо платени специалисти, и се стигне до материалите и производството, включително и до тестовете в реални условия.

Технологиите за микровълнова отбрана са в три категории. Първата са системи с малък обсег на действие. На второ място – системите с голям обсег на действие. И на трето – най-новата категория, това са малки компактни системи, монтирани на малки дронове, които не причакват заплахата, а я пресрещат далеч напред на бойното поле. Да, хиперзвуковите ракети се движат с огромна скорост, но тя е много малка в сравнение със скоростта на светлината, с която се движат микровълните – 300 000 км/сек.

Иновациите в областта на микровълновите оръжия не спират дотук. Вече се използват дигитални инженерни методи на моделиране и симулация, които могат да покажат ефективната работа на микровълновата система преди изработването на скъпия прототип. Това е още едно голямо предимство.

Микровълновите оръжия на „Рейтеон Технолоджис“ се съчетават с модернизираните мощни радари за ранно предупреждение на компанията. Тези радари са с голям обхват. Могат да прехванат целта на дистанция 5000 км. В тях се обединяват сензорните технологии от миналото, настоящето и бъдещето, казват от „Рейтеон“. Модернизираните радари за ранно предупреждение An/FPS-132 откриват над атмосферата и прецизно проследяват връхлитащите балистични ракети и бързо определят заплахата. Провеждат общо космическо наблюдение и сателитно проследяване. И не може да бъдат заглушени. Откриват и проследяват голям брой цели, но харчат 10–12 пъти по-малко енергия. Имат и предимството, че могат да бъдат заменяни в системата за ПРО, без да се нарушава цялостната работа, както и да се разполагат по целия свят. В зависимост от местоположението могат да засекат и космическо изстрелване. Засичат без проблем и изтребители, крилати ракети и дронове. За Военноморските сили е създаден специален вариант AN/TPY-2, който може да се превозва със самолет, камион или кораб. И сухопътният, и морският вариант на радара работят и самостоятелно.

Бъдещето е на комбинацията от пилотирани и безпилотни самолети

Компанията „Локхийд Мартин“ работи усилено за реализиране на концепцията на Военновъздушните сили на САЩ за обединяване на пилотирани изтребители с няколко безпилотни летателни апарата. В случая можем да си представим един изтребител F-35, който  е командир, а зад него летят няколко автономни безпилотни системи. Очаква се този замисъл да се осъществи след три-четири години. Основната причина за създаването на тази концепция е да се комбинират за мисии един много скъп пилотиран изтребител с много по-евтините автономни летателни апарати.

От „Локхийд Мартин“ казват, че напълно усъвършенствани и проверени системи от пилотирани и безпилотни самолети могат със сигурност да влязат в строя около 2030 г.

Предвижда се дотогава безпилотните летателни апарати не само да летят до района на мисиите и да ги изпълняват, а и да могат да се завръщат в базата за повторна употреба. При това автономните дронове трябва да могат да излитат и кацат от бази с по-груби и къси писти.

В случая най-важното качество на дроновете е тяхната автономност, което ще изисква влагането на повече изкуствен интелект и активни сензори, които са на нивото на тези, които са вложени в пилотирания изтребител. Автономните дронове, съюзени с F-35, ще могат да носят на борда си от 4 до 8 усъвършенствани ракети AIM-120 – „въздух–въздух“, със среден обсег на действие.

За първи път на служба във флота

Военноморските сили на САЩ за първи път дадоха зелена светлина на първия безпилотен плавателен съд да се присъедини към флота. Досега този тип съдове беше в етапа на прототипите и тестовете. Малкият кораб има основната задача да пази големите бойни кораби от морски мини. Той е дело на компанията „Текстрон“. Част е от един пакет от системи, които имат способността да предпазват флота от мини. Този морски дрон може да се разположи на литорален (за действие в крайбрежната зона – б. р.) боен кораб. В края на юли след множество тестове той постигна „първоначална оперативна способност“. Корабчето притежава и всички модерни съпътстващи технологии като сонар и обучени оператори, за да може успешно да изпълнява своята мисия. По-късно през годината тестването  на малкия морски дрон ще продължи до постигане на пълна оперативна способност. Голямата задача е да се защитава животът на моряците, като корабите се държат далеч от минните полета.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани