Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още нещо за шипченските военни випуски

[post-views]
Още нещо за шипченските военни випуски

Още нещо за шипченските военни випуски
Още нещо за шипченските военни випуски

 На 20 август випуски на академията и военните училища през годините назад се събират на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея. Предлагаме ви само някои факти от тези незабравими моменти в живота на всеки български офицер. Генерал Михо Михов, например, е лейтенантът първенец на випуск „Шейновски – 1972 г.“ Този випуск трябвало да се казва „Родопски“, но… За първи път 23 август се честваше като празник на Българската армия на връх Шипка при производството на випуск „Тодор Каблешков – 1991 г.“ Тогава на общото хоро с випускниците се хващат президентът, министър-председателят, министърът на отбраната, министри и депутати от всички политически сили. И така.

Випуск „Шипченски – 1967 г.“

Производството на младите офицери на 26 август 1967 г. е посветено на 90-годишнина от героичната защита на прохода Шипка, става ясно от заповедта на тогавашния министър на отбраната армейски генерал Добри Джуров. С тази заповед той обявява и наименованието на випуска на военните училища „Шипченски – 1967 г.“. В нея пише: „Млади офицери, носете с чест и достойнство името шипченци. Вечният огън на патриотизма, който вие от тук ще отнесете, запалете в душите и сърцата на българските воини. А в мигове на трудности и колебание, изкачете се на Орлово гнездо, погледнете България, спомнете си за великия подвиг на защитниците на прохода, те ще ви вдъхват мощ и вяра, за да победите.“ С друга заповед министърът награждава 13-те първенци на випуска с ръчни  часовници. Дипломите и наградите връчва лично Тодор Живков. Словото-отговор е на първенеца на випуска лейтенант Николай Лилов.

Випуск „Бузлуджански – 1971 г.“

Курсантите, завършили петгодишния курс, са повишени със заповед на министъра на народната отбрана в звание „инженер-лейтенант“, а тригодишния курс – в „младши лейтенант“. Отличниците от тригодишния курс, обаче, получават пагони на лейтенанти. Наградите за първенците са златни медали, брутна заплата за звание и длъжност, ръчни часовници „Восток“ и „Полет“. От името на випускниците слово държи първенецът на ВНВУ „Васил Левски“ лейтенант Валери Спасов. След зарята късно вечерта е тържествената вечеря по случай присвояване на първо офицерско звание. Тостове вдигат армейските генерал Добри Джуров и Иван Михайлов.

В този период се провежда оперативно-тактическо учение с войски „Преслав – 71“. То предхожда големите учения „Плиска“ и „Тракия“. В него участват съединения и части от Сухопътни войски, ПВО и ВВС и Военноморския флот на БНА.

Випуск „Шейновски – 1972 г.“

Първи между първите випускници на военните училища са инженер-лейтенант Михо Михов, лейтенант Иван Атанасов, инженер-лейтенант Валентин Стоянов, инженер-лейтенант Златко Кузманов, инженер-лейтенант Радостин Данчев, инженер-лейтенант Стефан Комитов, младши лейтенант Васил Божков, младши лейтенант Иван Щерев, младши лейтенант Марко Раполов и др.

Ето какво пише тогава във вестниците за първенеца лейтенант Михо Михов, който във военната си кариера стига до първокласен военен пилот и началник на Генералния щаб на Българската армия. „Едно момче се ражда в село Сенник, Габровски окръг, в първите години след 9 септември 1944 г., когато истинската съвременна авиация в български условия е все още въпрос на бъдещето. Момчето е син на военнослужещ. Ходи на училище, лятно време тича с боси крака по поляните и когато, макар и рядко, чуе над главата си тежко бумтене, вдига пълни с възторг очи и дълго следи сребристата метална птица.“ 

Два любопитни факта. Първоначалната идея била випускът да носи името „Родопски – 1972 г.“ във връзка с 60 години от Балканската война, а самото производство да бъде пред паметника на полк. Серафимов. Поради някои обстоятелства това не се случва. Вторият спомен също е от един от випускниците на Военновъздушното училище. По време на похода от Беклемето към Шейново вали дъжд и всички курсанти са мокри. Пристига министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров и заповядва автоматите на курсантите да се натоварят на вертолета Ми-8 до следващия пункт от маршрута. Усетихме грижата на началника, казва тогавашният випускник.

Випуск „Опълченски – 1977г.“

Тогава връх Шипка се казва Столетов. На 20 август 1977 г. новата командирска смяна получава дипломи и офицерски пагони на 100-годишнината от епичните боеве за свободата на България. Тя е от Военна академия „Г. С. Раковски“ и съветски академии, ВНВУ „Васил Левски“, ВНВАУ „Георги Димитров“, ВНВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и ВНВСУ „Бл. Иванов“. Някалко дни випускниците вървяха към величествения паметник. По пътя на генерал Столетов – офицерите от академията, а младите лейтенанти от ВНВУ – по пътя на генерал Гурко, от ВНВАУ – по пътя на генерал Ернорт, на ВНВВУ – по пътя на генерал Карцов. Вапцаровци преплаваха в гребен поход част от Черноморското крайбрежия и изминаха много километри от Стара Загора и Мъглиж до Бузлуджа. Строят на випускниците командва тогавашният началник на училището във Велико Търново генерал-майор Делчо Станимиров. Най-достойни сред достойните са първенците офицерите Димитър Бонев и Любомир Гецов, капитан Ганчо Каменарски и старши лейтенант Любен Живков от академията; лейтенант Васил Симеонов от ВНВУ, лейтенант Йордан Лазаров от ВНВАУ, лейтенант Цветан Стоянов от ВНВВУ и лейтенант Евгени Цаков от ВНВСУ.

Випуск „Тодор Каблешков – 1991 г.“

За първи път 23 август се честваше като празник на Българската армия. На Шипка имаше две големи прояви. Президентът д-р Жельо Желев връчи бойните знамена на Военна академия „Г.С.Раковски“, ВВОУ „Васил Левски“ и ССВУ „Георги Измирлиев“. Преди това министърът на отбраната армейски генерал Йордан Мутафчиев поздрави випускниците от академията и военните училища. Той и неговите заместници връчиха дипломите и офицерските пагони. Първенец на випуска е лейтенант Божидар Божинов от училището във Велико Търново. Сред випускниците са близнаците лейтенантите Миглен и Александър Русеви. Майка им Перса Русева и баща им полковник Анчо Русев са отгледали и една дъщеря – сержант Емилия Петрова. Друг емоционален момент е, че на общо хоро с випускниците се хващат президентът, министър-председателят, министърът на отбраната, министри и депутати от всички политически сили. Няколко дни преди това – на 16 август, министърът на отбраната генерал-полковник Йордан Мутафчиев получава званието „армейски генерал“.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани