Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

315 ученици от цялата страна стават за кратко курсанти в НВУ

[post-views]
315 ученици от цялата страна стават за кратко курсанти в НВУ

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Военният университет реализира модула: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“.

315 ученици от 35 училища в страната преминават това лято през Националния военен университет „Васил Левски“, за да се запознаят с историята и порядките в Българската армия и да опитат, макар и за кратко, да влязат в обувките на курсантите. Обучението на тийнейджърите е част от националната програма на Министерството на отбраната и Министерството на образованието и науката „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Военният университет реализира модула, който е на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“.
Тийнейджърите имат занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата, запознават се с уставите на военната служба.

Всички деца получават военни камуфлажи и оръжие и влизат в строя на курсантите. Тийнейджърите стават преди 6 часа сутринта, имат задължителна физзарядка, след което се строяват на плаца, за да участват в ритуала по издигане на българското знаме. След занятията, които са и теоретични, и практически, денят на децата завършва отново на плаца, където те заедно с курсантите присъстват и на ритуала по сваляне на знамето на България.


УЧИТЕЛИТЕ ЗА ПРОГРАМАТА:

„Това, което децата научават тук, в Националния военен университет, има смисъл, затова е важно и нужно да бъде мултиплицирано. Важно е те да разберат защо денят започва с вдигане на знамето, защо завършва с неговото сваляне. Във всеки ритуал има символ и смисъл и аз искам те да го знаят. До този момент те са ставали с алармата на телефона, тук денят започва с химна на България“, казва заместник-директорът по административната дейност в ЕГ „Христо Димитров“ в Кърджали Иван Димов.
Той дойде във военния университет с четири момичета и четири момчета и призна, че с огромно любопитство наблюдава как те се променят след всяко следващо занятие.  

„В началото бяха много стреснати, но с всеки изминал ден настроението им се променя и подобрява. Много важно е да разберат, че тези предизвикателства имат смисъл. Ние случихме на чудесен командир в лицето на курсант-сержант Асен Донев, който първия ден беше много строг с тях. След това започна бавно и внимателно да отпуска хватката и те вече не могат без него. Готови са да тръгнат без мен, но не и без курсант-сержант Донев“, усмихва се Димов, който е категоричен, че военното обучение трябва отново да влезе в програмата на всички училища, защото: „Видяхме, че всичко е възможно. И младите хора трябва да знаят това, трябва да могат да реагират, но те ще могат, когато знаят най-елементарните неща. Ние в училище сме късметлии, защото имаме бомбоубежище и нашите деца знаят какво е това“.
Отбор от девет момчета представиха Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цолов“ в Кнежа. Те пристигнаха тук с учителя по история и цивилизация Ангел Бачийски, който е и ръководител на проекта за запазване на традициите и популяризиране на историята и величието на Българската армия, класирал отбора за втората част на програмата – обучението в НВУ.

„Това обучение е награда за момчетата, които много активно се включиха в изграждането на кът, посветен на историята Българската армия. Не зная дали те на момента осъзнават колко важно знание научават тук, но нищо, както им каза един от преподавателите – знанието не тежи. Виждам, че им става интересно с всяка игра, в която участват. Надъхани са, чувам ги как си говорят, че може пък и да се върнат тук, след като завършат 12. клас“, споделя Ангел Бачийски и допълва, че би искал да доведе в Националния военен университет два пъти повече деца, които да преживеят това приключение.
„Форматът, който Националният военен университет ни предлага, за да се запознаят децата с военното дело, е чудесен. Ние в Карлово имаме привилегията да имаме бригада и децата не дойдоха тук съвсем неподготвени. Но въпреки че като млади приятели на армията, те често участват в стрелби и се срещат с военнослужещи в бригадата, тук се оказа различно. Тук те попаднаха в общност, запознаха се със свои връстници, споделят с тях и трудностите, и забавните моменти. Първите дни им беше трудно, но щом свикнаха с режима, нямаше вече никакъв проблем. Обаче може би е добре да бъде малко по-дълго това обучение, дори и да е 7 дни, но да са пълни седем дни, защото тъкмо свикнаха… и трябва да си тръгваме“, коментира Даниела Генчева, която е главен учител по физическо възпитание и спорт в СУ „Васил Левски“ в Карлово.

„Може би обаче е нужно тази част от програмата да бъде насочена към по-големите ученици, които са завършили поне 10. клас. Те са и във възрастта, в която им предстои да избират бъдещето си. Знам, че дори и тогава те са все още деца и вероятно не осъзнават колко много порастват след едно такова обучение. Защото се учат на ред и дисциплина. Тук те получиха много полезни знания как да оцеляват в природата, знания, които са им нужни дори и като туристи“, включва се в разговора и учителят по руски и английски език в СУ „Христо Ботев“ в гр. Цар Калоян Стоянка Стоянова.
Тя води най-разнородната като възраст група, съставена от деца. Но никой от отбора, дори и най-малкият участник, току-що завършил 7. клас, не си тръгна, защото му е трудно. „Трудно им беше да стават рано и да се движат по този толкова подреден ден, но не се оплакват. Мисля даже, че се чувстват горди със себе си“, усмихва се Стоянова, под чието ръководство тийнейджърите в гимназията са посещавали и почиствали войнишки паметници в общината си цяла година. Посетили са и места, където са се водили военни действия и едно от тези места е бил мемориалът гробница, посветен на Тутраканската епопея в Тутракан. Там учениците са се запознали с имената на всички, загинали в битката. Моментът е бил особено вълнуващ, защото сред децата е имало и момиченце, потомка на един от убитите български войници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани