Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Lockheed Martin влиза в гръцкия военно-промишлен комплекс

[post-views]

Очаква се планът за разделяне на гръцката аерокосмическа индустрия (EAB) на две части и за приватизация на производствения сектор с участието на стратегически партньор като Lockheed Martin да бъде завършен и предаден на съответните органи в началото на септември, разкри в. „Катимерини“.

Целта е дружеството да се превърне в център за производство и ремонт на въздухоплавателни средства като военнотранспортни самолети C-130, изтребители F-16 и други системи, които не са предназначени само за флота на гръцките военновъздушни сили, а и в по-широк смисъл. Накратко, това може да превърне EAB в център за голям регионален пазар.

Планът по същество включва разделянето на EAB на две дружества. Първото, което ще включва дълготрайните активи и инфраструктурата, ще остане под контрола на държавата, а второто на практика ще бъде дружеството, което ще изпълнява различните проекти, като например ремонт на самолети, модернизация на самолети и поддръжка на двигатели.

Въпреки това, предвид настоящата обстановка на политически сътресения, никой не е в състояние да предвиди дали тези планове ще успеят.

Междувременно в четвъртък основната лява опозиционна партия СИРИЗА постави под въпрос дали бронираните бойни машини БМП-1 наистина са били изтеглени от островите, като се позова на няколко доклада.

„Катимерини“ научи, че някои БМП-1 наистина са били прехвърлени в континентална Гърция, за да бъдат поддържани, тъй като повечето от тях не са в оперативно състояние. Бронираните бронетранспортьори М-1113 и някои от американските бронирани машини за сигурност М-1117, много по-подходящи за островния терен, вече са на мястото си, което не оставя никакъв въпрос за задоволяване на отбранителните нужди.

Напротив, тъй като щабовете на армиите са добре запознати както с терена, така и с нуждите на механизираните части, вече е взето решение, че когато машините „Мардер“ пристигнат в Гърция от Германия, те няма да бъдат прехвърлени на островите, а в бронираните бригади в Тракия, където техните възможности могат да бъдат използвани максимално.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани